Huawei Nova 4 - 1

In plaats van de notch lijkt 2019 het jaar te gaan worden van het gat in schermen; zo is nu bekend dat de midrange Huawei Nova 4 ook gebruik zal maken van een under-display camerasensor.

Niet al te lang geleden liet Samsung, tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, zien dat het bedrijf bezig is met het ontwikkelen van schermen met andersoortige notches. Een van deze notches, genaamd ‘infinity-O’, verscheen recentelijk nog op de Samsung Galaxy A8s. Dat toestel gaat vermoedelijk dienen als voorbeeld voor de aanstaande Samsung Galaxy S10. Huawei heeft vanmorgen in China ook een toestel met een gat in het scherm, waar het bij Infinity-O om gaat, uitgebracht. Om precies te zijn gaat het om de midrange Huawei Nova 4 – een opvolger van de Nova 3.

Under-display camerasensor

Vooralsnog gaat het nog niet om een wereldwijde onthulling, informatie over beschikbaarheid op de Europese markt is er dus ook nog niet. Op de Chinese website van Huawei zijn alvast wel alle details over de Nova 4 terug te vinden. Het scherm is mogelijk nog wel het belangrijkste onderdeel van de Nova 4, een 6,4-inch LCD IPS-paneel met een resolutie van 2310 x 1080P (Full-HD+). Dat is opzichzelfstaand niet eens zo speciaal, dat is wel anders voor de notch in het scherm. Er is namelijk niet langer een grote zwarte balk bovenaan aanwezig om sensoren in te verwerken; in plaats daarvan heeft het toestel een gat in het scherm gekregen. Aan de voorkant zit een 25 MP-selfiecamera, verdere specificaties over de sensor zijn (nog) niet bekend.

Huawei Nova 4 - 2

Andere specificaties van het toestel zijn duidelijk minder spannend, zo is er een HiSilicon Kirin 970 SoC aanwezig, die ook nog in de Huawei P20 (Pro) terug te vinden was, naast dat er nog 8 GB RAM-geheugen in het toestel zit: gebundeld met 128 GB interne opslag. Om alles van stroom te voorzien is er een aardige 3.750 mAh batterij aanwezig, deze wordt opgeladen met een 18W oplader via de USB-C-poort van het toestel. Opvallend is dat Huawei in januari nog een toestel onder zijn Honor-submerk uit zal brengen die tevens een under-display camerasensor heeft, maar dan met een HiSilicon Kirin 980 SoC komt. Of er een prijsverschil zal zitten tussen de twee toestellen is niet bekend, het zou daarnaast ook zo kunnen zijn dat de Nova 4 niet in Europa verschijnt om de View 20 van Honor een boost in verkopen te geven.

Drie camerasensoren

Aan de achterkant van de Huawei Nova 4 zitten drie camerasensoren, waarvan een 48 MP-sensor met een f/1.8 diafragma. Welke sensor Huawei daarvoor gebruikt, maakt het bedrijf niet bekend. Daarnaast is er een 16 MP-sensor met een groothoeklens en nog een 2 MP-sensor, deze zal gebruikt worden om de ‘potretmodus’ beter te laten werken. Al met al geen zeer speciale set-up, maar naar verluidt zal de Nova 4 in het midrange segment dienst gaan doen, dus het past daar prima bij. Omgerekend gaat de Huawei Nova 4 in China in de verkoop voor 435 euro, al is dat exclusief bijkomende belastingen – de Nova 3 ging vorig jaar in de Benelux in de verkoop voor ongeveer 450 euro; dat toestel is inmiddels niet meer verkrijgbaar.