Nieuws

Dirac Bass moet het geluid van smartphones in de lage frequenties verbeteren

Geluidservaringen met de speakers van smartphones, dat is nooit geweldig geweest. Bedrijven zoals Dirac proberen tegen de fysieke limitaties te werken en softwarematig functies te ontwikkelen om het geluid te verbeteren, zoals met Dirac Bass.

Smartphones worden haast elke dag dunner, tegelijkertijd wordt het voor fabrikanten dus ook weer wat moeilijker om een ‘grote’ speaker in een telefoon te plaatsen – zoals we jaren terug nog met de HTC BoomSound hebben gezien. Dat laatste wordt niet alleen veroorzaakt door het gebrek aan ruimte aan de binnenkant van een smartphone; ook de schermranden worden steeds kleiner, waardoor er ook daar bijna geen ruimte meer is om speakers aan de voorkant te plaatsen. Dat alles komt de kwaliteit van de speakers ook niet ten goede, kleinere speakers zijn in bijna alle gevallen ook speakers van een slechtere kwaliteit. Dirac hoopt met een oplossing te komen voor dit probleem: Dirac Bass, wat, zoals de naam al zegt, moet zorgen voor een betere geluidservaring door het ‘toevoegen’ van extra bas.

Dirac staat bekend als het bedrijf dat aan onder andere BMW, Volvo, Xiaomi en OnePlus zijn technieken onder licentie uitbrengt voor het verwerken van digitale audiosignalen naar een analoog signaal om door een speaker af te laten spelen. Dirac Bass is de nieuwste technologie van het bedrijf die zijn weg werkt om de fysieke beperkingen van de kleine smartphonespeakers – veel bas kan er simpelweg niet uit komen. Om dit te overkomen, werkt het bedrijf met verschillende boventonen om het brein te doen denken dat het diepe bas hoort, terwijl dit in realiteit niet het geval zal zijn. Door deze techniek toe te passen, zegt Dirac dat het ervoor kan zorgen dat frequenties zo laag als 30Hz hoorbaar zijn op een smartphone. Voorheen was dat wel mogelijk, met een testtoon, maar niet bij het afspelen van andersoortige content.

Enkel smartphones?

Dirac noemt specifiek smartphones en andere kleine draagbare apparaten die in aanmerking komen voor deze technologie – het is niet bekend of laptops en tablets in de toekomst zich ook in dit rijtje kunnen scharen. Overigens kunnen fabrikanten niet ‘zomaar’ opteren om Dirac Bass toe te passen in hun smartphones. Een toepassing van Dirac Panorama Sound of Dirac Power Sound op een ondersteund apparaat is volgens het bedrijf een vereiste om de nieuwe techniek te verkrijgen. Dirac verwacht dat bestaande apparaten die wel aan deze vereisten voldoen geen upgrade zullen krijgen voor Dirac Bass, in plaats daarvan zullen vooral aanstaande smartphones voorzien worden van de technologie. Wanneer de eerste smartphone met Dirac Bass zal verschijnen, is niet bekend. Dirac Bass zal officieel pas gedebuteerd worden tijdens CES in Las Vegas, vervolgens zou het nog wel eens behoorlijk lang kunnen duren voordat de eerste smartphone incluis de techniek verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business