Tesla Model 3

Tesla heeft in korte tijd een voorraad opgebouwd in de verwachting dat er een groot aantal kopers nog op het laatste moment een Model 3 zouden kopen, dit bleek niet volledig het geval te zijn, waardoor het bedrijf in de VS met voorraad blijft zitten.

Om elektrisch rijden interessant te maken hebben verschillende overheden besloten om dit te gaan stimuleren, zo ook in de Verenigde Staten. Elon Musk stuurde op 30 december nog een tweet uit over het voordeel dat gebruikers op konden doen met de aanschaf van de Model 3 voor het einde van 2018. Om precies te zijn zou er een belastingvoordeel van (maximaal) 7.500 dollar aan de aanschaf van de Model 3 gekoppeld zijn. Toch lijkt de Model 3 niet als een heet broodje over de toonbank te zijn gegaan, in tegenstelling tot de verwachting van analisten bij Tesla. Daardoor heeft het bedrijf nu een voorraad van ongeveer 3.300 auto’s staan, aldus een bron bij Electrek die bekend is met de voorraden van het bedrijf in de Verenigde Staten.

Tesla hoopte voor het einde van 2018 al zijn voorraden te kunnen verkopen, om dit voor elkaar te krijgen besloot het bedrijf in de weken voor 31 december reclame te maken voor leveringen voor het einde van het jaar. Tesla heeft zelfs (een deel) van zijn Amerikaanse winkels opengehouden tot middernacht op 31 december om op het laatste moment nog Tesla 3’s te verkopen en af te leveren. De voorraad werd op zondag opgemerkt, het kan dus zo zijn dat er inmiddels al wat minder auto’s aanwezig zijn, gezien het bedrijf op 31 december nog zoveel als mogelijk leveringen heeft afgewerkt. Het aantal Model 3’s in voorraad is overigens niet schrikbarend hoog, het gaat ‘slechts’ om de helft van een wekelijkse productie van Tesla Model 3’s.

Verschuiving naar Europa

Nu het belastingvoordeel in de Verenigde Staten wordt afgebouwd, verschuift een deel van Tesla’s productie van de Model 3 naar Europa – waar de auto op het moment van schrijven nog niet te verkrijgen is. Er zijn nog geen cijfers bekend van de reservaties in Europa, maar vermoedelijk zal het bedrijf nog meer dan voldoende Model 3’s gaan verkopen in Europa en Azië, waar de productie op korte termijn ook van start zal gaan. Hoe Tesla van de voorraad Model 3’s in de Verenigde Staten af gaat komen is nog niet bekend, veel kopers gaan namelijk voor specifiek gepersonaliseerde modellen – vooral het goedkopere model is erg in trek, aldus Electrek.