Nieuws

Aantal Amazon Alexa skills verdubbelde in 2018

Digitale assistenten waren enorm populair tijdens de feestdagen. Het aantal Alexa skills meer dan verdubbelde in 2018.

Als iemand je deze dagen vraagt wat je voor Kerstmis gekregen hebt, dan is de kans groot dat een smart speaker één van je antwoorden is. Zowel Google als Amazon hebben een enorm goede eindejaarsperiode gehad en het lijkt erop dat de luidsprekers gecombineerd met een persoonlijke assistent helemaal zijn doorgebroken in de gemiddelde huiskamer. De tijd van de early adopters is voorbij en dat merk je ook in het beschikbare aanbod Alexa skills. Het aanbod is meer dan verdubbeld in de Verenigde Staten in 2018 en ook andere regio’s deden het enorm goed.

Alexa skills kan je beschouwen als apps die je downloadt om je persoonlijke assistent nieuwe dingen aan te leren (denk aan Keanu Reeves’ “I know Kung Fu” scene in The Matrix). Vaak gaat dat over kleine zaken, zoals het weer of het feit van de dag, maar er zijn ook skills die dienen om al je smart home domotica-oplossingen te beheren. Het gaat zelfs zo ver dat men apparaten zonder Alexa-ondersteuning links laat liggen; die Alexa-ondersteuning is namelijk een vereiste geworden.

Deze trend valt op in de belangrijkste Alexa markten, dat zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In de VS zagen we het aantal skills stijgen met 120 procent, van 25.784 naar 56.750. In 2017 was de groei dan wel 266 procent, wat een sterke groei blijft. In de andere twee markten zagen we een stijging van 233 procent (VK) en 152 procent (Duitsland). Het exacte aantal skills per land kan je hieronder zien, in een grafiek van Voicebot.ai.

Het totale aantal skills zegt natuurlijk niets over de kwaliteit ervan. Als je momenteel een kijkje gaat nemen in de “skill store” dan kom je veel skills tegen met een zeer lage rating. In veel gevallen gaat het om skills die niet correct werken door bugs, of ooit wel gewerkt hebben, maar door een gebrek aan updates ondertussen de geest hebben gegeven. Veel van de populaire skills komen van grote namen, maar toch zijn er ook ontwikkelaars en content creators die succes hebben gevonden op het platform, zoals bijvoorbeeld Adrian Simple met zijn Gaming Observer “flash briefing”-skill, een korte dagelijkse podcast die door 98% van reviewers met 5 sterren beoordeeld werd en zijn start volledig op het Alexa platform vond.

2019 belooft alvast een belangrijk jaar te worden voor de smart speakermarkt. Amazon is namelijk druk op zoek naar manieren om advertenties via Alexa bij de consument te krijgen. Gelukkig beseft de e-commercegigant dat dit heel gevoelig ligt en dat zoiets een direct effect gaat hebben op de gebruikservaring én de manier waarop Alexa als onpartijdig gezien wordt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business