Nieuws

Tesla boekt een recordomzet van 7,2 miljard dollar in Q4 2018

Voor het eerst in de vijftien operationele jaren van Tesla heeft het bedrijf twee kwartalen achtereenvolgend winst geboekt. Ook boekt het bedrijf een recordomzet gedurende het vierde kwartaal.

In de afgelopen jaren heeft Tesla het moeilijk gehad om door te breken in de auto-industrie. Vaak werden leveringen van auto’s uitgesteld. Ondanks het uitstellen van de leveringen is afwerking nog altijd een verbeterpuntje voor de autofabrikant. Gedurende de afgelopen jaren werd al duidelijk dat er veelvoudig wat mis was aan de afwerking van de auto’s. Of het nu gaat om de lak of de beplating van een auto. Toch weet Tesla veel harten te veroveren. Vooral het design, maar ook de snelle revolutie richting het elektrisch rijden, dragen daar aan bij. Op woensdag heeft Tesla het vierde kwartaal van 2018 definitief achter zich gelaten door het publiceren van de kwartaalcijfers. In de brief over de kwartaalcijfers laat Tesla een buitengewoon positief kwartaal zien, met een recordomzet van 7,2 miljard dollar. Ook wordt er voor het tweede kwartaal op rij winst geboekt door de autofabrikant.

In de brief aan investeerders schrijft Elon Musk, CEO van Tesla, over het positieve kwartaal. Met de omzet van 7,2 miljard dollar heeft Tesla de hoogste omzet ooit in één kwartaal behaald. Samen met de recordomzet wordt er ook voor de tweede kwartaal op rij winst geboekt. In het vierde kwartaal kwam de operationele winst uit op 139 miljoen dollar. Dit ligt wel lager dan de winst die het bedrijf in Q3 van hetzelfde jaar in de boeken kon plaatsen. Over het gehele jaar gezien blijft er onder de streep overigens alsnog een rood getal over. Het verlies viel weliswaar één miljard dollar lager uit dan vorig jaar, maar toch blijft er een verlies over van één miljard dollar. Aan de verkopen ligt het dit jaar in elk geval niet. Het bedrijf wist weliswaar zijn productiedoel van 500.000 auto’s niet te behalen, toch zijn er nog 253.000 auto’s van de band gerold. 245.000 van deze exemplaren zijn in 2018 afgeleverd, aldus Tesla.

Problemen met Tesla Model 3

Bijna 140.000 exemplaren uit de fabrieken van Tesla kwamen voor rekening van de Model 3. Een auto die voor langere tijd geplaagd werd door productieproblemen, gevolgd door de problemen van het vervoeren van de auto’s. Voor het vierde kwartaal kwam de totale levering van Tesla Model 3’s uit op 63.359 exemplaren. In het vierde kwartaal van 2017 wist het bedrijf slechts 1.550 exemplaren af te leveren. Een broodnodige verbetering, vooral nu het bedrijf ook Europa gaat voorzien van Model 3’s. Richting het einde van het jaar hoopt Tesla 7.000 exemplaren van de Model 3 per week te kunnen produceren. Recentelijk heeft de fabriek van Tesla al voor 24 uur op volle stoom kunnen draaien. Met wat aanpassingen binnen de fabriek moet deze methodiek ook op de langere termijn houdbaar zijn, zo is terug te lezen in de brief aan investeerders.

Elon Musk heeft een productiedoel van 360.000 tot 450.000 exemplaren gesteld voor het aankomende jaar. Dit zou betekenen dat de productie het aankomende jaar tussen de 45 en 65 procent wordt opgeschroefd. Met de verhoogde productie is het hopen dat de orders ook binnen blijven lopen. Gezien de hoeveelheid afleveringen in het afgelopen jaar moet dat echter geen groot probleem zijn. Het bedrijf moet volgens analisten wel uitkijken bij de productie van Tesla Model 3’s. De vraag naar de hoogst gepositioneerde variant van auto zou in de Verenigde Staten al wel afnemen. Verder zal er ook minder vraag zijn naar onder andere de Model 3 door het verdwijnen van de gunstige belastingmaatregel bij het aanschaffen van elektrische auto’s in de VS. Tegelijkertijd moet de betaalbare versie van de Model 3 juist de vraag doen ophogen; wanneer deze auto precies in productie gaat is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business