Nieuws

Apple zal ‘minimale’ schade oplopen als Qualcomm rechtszaak in de VS wint

Qualcomm was bezig met een winning-streak, door een verkoopverbod in Duitsland en China. Inmiddels draait het voordeel zich om, en beginnen Apples tegenargumenten de overhand te krijgen, tezamen met maatregelen van de smartphonefabrikant.

Apple en Qualcomm zijn sinds 2017 niet al te beste vrienden meer. Deze banden zijn aan het einde van vorig jaar wederom verslechterd door de winst die de chipfabrikant heeft behaald in China en Duitsland. Voor de twee landen werd er een verkoopverbod opgelegd; deze is in China alweer afgewikkeld door middel van een software-update. Voor Duitsland zou Apple druk bezig zijn om nieuwe exemplaren van de iPhone 7 en 8 te produceren, ditmaal zonder de componenten waarbij Apple inbreuk op patenten van Qualcomm zou maken. Daarmee omzeilt Apple een huidig verkoopverbod op de iPhone 7 (Plus), 8 (Plus) en de X … die al sinds de lancering van de iPhone XS (Max) uit de verkoop is gehaald. In de Verenigde Staten maakt Apple het voor Qualcomm ook een stuk moeilijker, vooral nu de rechtbank Apple in bescherming neemt.

Het conflict tussen Apple is ontstaan door een gevecht over royalty’s die Apple aan Qualcomm moet betalen voor het gebruik van draadloze technologieën. Volgens Apple zou Qualcomm zijn macht hebben misbruikt door het rekenen van exorbitant hoge royalty’s; deze zaak ligt momenteel bij het Amerikaanse FTC om onderzocht te worden. In 2017 kwam Qualcomm met een reactie op Apples aanklachten tegen de chipfabrikant. In de aanklacht schrijft het Amerikaanse Qualcomm dat Apple inbreuk heeft gemaakt op patenten zonder daarvoor te hebben betaald. De chipmaker stelt dat Apple nog meer dan zeven miljard dollar aan royalty’s moet betalen voor het gebruik van zijn patenten. Dinsdag heeft een rechter zich uitgesproken tegen Qualcomm; de rechter heeft besloten dat een deel van de aanklacht ongeldig is. Tegelijkertijd mag er geen jarenlange vergoeding gevraagd worden aan Apple.

Onderzoek bij ITC

Qualcomm klopte ten tijde van zijn rechtszaak ook aan bij de International Trade Commission om de verkoop van de iPhone 7 en 8 stop te zetten. Als reden had de chipfabrikant twee patenten opgegeven. Net zoals de rechter is de ITC van oordeel dat er op één van de patenten geen inbreuk is gemaakt door Apple. Alhoewel de uitspraak van de ITC nog niet is afgerond, staat vast dat er nog maar één patent is waar de ITC zich over zal buigen. Ook heeft dat als gevolg dat volgens de commissie een verkoopverbod onnodig is; het wil allemaal niet zo lekker uitwerken voor Qualcomm. Het is nu nog maar de vraag wat het effect zal zijn van de zaak die Qualcomm heeft aangespannen. Wat wel duidelijk mag zijn, is dat de zaak voorlopig niet is afgelopen. Apple en Samsung zijn jarenlang in gevecht geweest. Inmiddels is het tussen die twee partijen geklaard, maar dat laat wel zien hoe lang zo’n patentgevecht kan duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business