Tesla Model 3

Bij de presentatie van de Tesla Model 3 was het publiek laaiend enthousiast, voornamelijk door de lage vraagprijs van 35.000 dollar. Voor het eerst is de auto nu ook verkrijgbaar rond dat prijspunt … met subsidie.

Advertentie

‘Elektrisch rijden is niet voor iedereen’, die uitspraak hoor ik met regelmaat als ik met vrienden praat over elektrische auto’s. Niet zo gek ook, als je kijkt naar de prijzen van de elektrische auto, dan heb je er een behoorlijke dikke portemonnee voor nodig. Natuurlijk zijn er wel andere nadelen, als je bijvoorbeeld geen oplaadpunt bij je huis hebt, maar de prijs speelt toch de grootste rol. Toen Tesla met de Model 3 als boegbeeld voor de aanstaande generatie elektrische auto’s naar buiten kwam, was iedereen enthousiast. Onder de enthousiastelingen speelde de vraagprijs een grote rol – voor het eerst zou er namelijk een Tesla verschijnen met een vraagprijs van 35.000 dollar. Dat bleek echter moeilijker dan eerder werd gedacht, het was aan Elon Musk om de balans zo op te maken dat deze prijs ook daadwerkelijk gehaald werd. In de Verenigde Staten is het inmiddels zo ver, een Tesla Model 3 is daar nu te koop vanaf 35.000 dollar.

Model 3 met subsidie

Gemakkelijk was het niet om de prijs werkelijkheid te laten worden. In de prijslijst zal je de Model 3 ook niet voor 35.000 dollar terugvinden. In plaats daarvan heeft de autofabrikant een aantal maatregelen getroffen om de prijs van de auto te verlagen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld besloten om van alle Model 3’s 1.100 dollar af te halen, waardoor de goedkoopste variant nu 42.900 dollar kost. Vervolgens moet de Model 3-bewonderaar bij de staat aankloppen voor ongeveer 8.000 dollar aan subsidies. Daarmee zal de vraagprijs van een Model 3 uitkomen op 34.850 dollar, al heb je daar dus wel de subsidies voor nodig. In de praktijk zal dit voordeel niet heel lang meer aanblijven. Vanaf juli wordt deze subsidie in de VS haast in twee gehakt, waarmee de auto dus weer een stuk duurder wordt. Tegelijkertijd is het voor Musk een doel om de Model 3 zonder subsidies op de vraagprijs van 35.000 dollar te krijgen.

https://twitter.com/elonmusk/status/1093042991994830849

Musk plaatste na zijn tweet over de ‘nieuwe prijs’ van de Model 3 ook een vervolg op Twitter. In deze tweet geeft de CEO aan dat het bedrijf ‘alles in zijn macht’ doet om aan de vraagprijs te voldoen: “We’re doing everything we can to get there. It’s a super hard grind.” Het is al langere tijd duidelijk dat Musk zit met de hoge vraagprijs van de Model 3. Om dit te verbeteren, moet allereerst de productie worden verhoogd, tezamen met wijzigingen aan productietechnieken. Eenmaal als dat geklaard is, kan het bedrijf vooruitkijken naar een lagere vraagprijs vanuit Tesla zelf. Zou het bedrijf momenteel de vraagprijs lager verlagen, dan wordt de marge vermoedelijk te laag om het bedrijf op de lange termijn draaiende te houden. Het is voor nu te hopen dat het ‘goedkopere’ model ook naar de BeNeLux toe mag komen, op het moment van schrijven gaat een Model 3 hier nog over de drempel van de showroom voor 53.500 euro.

Advertentie