Nieuws

Sharp volgt met vernieuwde variant van de slimme RoBoHon-robot

Sony kwam in de zomer met zijn vernieuwde Aibo-robot. Ditmaal laat Sharp een nieuwe versie van de RoBoHon slimme robot zien – een apparaat dat dienst moet doen als je slimme hulp in huis of in een winkel.

Robots nemen in veel gevallen al taken van de mens over. Kijk maar eens in een autofabriek, steeds meer zware taken worden daar uitgevoerd door robots. Niet alleen verlicht dat het werk van mensen, het brengt ook een stroomversnelling in de productie. Bij de robots van Sharp hoef je daar niets van te verwachten, zo kan de goedkoopste RoBoHon niet eens voortbewegen en laat staan dat het taken voor je kan uitvoeren. De ultieme wens van sommige mensen, een robot die heel je huis kan onderhouden, is nog niet in vervulling gegaan. Als je een RoBoHon aanschaft gaat het daar niet om, dan wil je de robot juist in huis hebben om onder andere slimme apparaten te bedienen, of als receptionist te dienen.

In principe staat de RoBoHon in directe concurrentie met de Aibo-robot van Sony. Een robothond, met AI-diensten van Sony om zo realistischer over te komen. Voor de Sharp RoBoHon heb je wel de meegeleverde smartphone nodig om taken te bedienen, zoals het uitvoeren van acties op Sharp-apparatuur. Er staan dertig apps op de smartphone om spraak en bewegingen aan de robot te leren; dit aantal kan in de toekomst worden uitgebreid naar 46. Voor bedrijven biedt Sharp specifieke functies, zoals het geven van uitleg bij producten in winkels en tentoonstellingen. Dat maakt de RoBoHon geschikt als receptioniste, aldus Sharp. Om die reden kan de robot vier talen spreken: Engels, Chinees, Japans en Koreaans.

Uiteindelijk blijft er nog een vraag over: waarom? In principe kan je met een robot leuke acties uitvoeren, maar het is toch vooral een dure gimmick voor kinderen. Om te beginnen mag je al 79.000 Japanse Yen (632,08 euro) afrekenen voor de versie die niet uit zichzelf kan voortbewegen. Wil je een versie met Wi-Fi dan betaal je al snel 120.000 Yen (960,12 euro), terwijl een model dat tevens ondersteuning biedt voor LTE-netwerken voor 180.000 Yen (1.440,18 euro) over de toonbank gaat. Daar is het nog niet gedaan met de kosten, je mag namelijk nog 980 Yen (8 euro) per maand aan abonnementskosten betalen voor de diensten van Sharp. Ga je de robot van Sharp vergelijken met de Aibo van Sony, dan biedt Sharp wel het ‘goedkoopste’ pakket. De Aibo kost namelijk 2.900 dollar, al biedt Sony daarbij wel drie jaar ‘gratis’ zijn AI-diensten aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business