Nieuws

Huawei niet verplicht 5G-achterpoortjes te openen voor China

Volgens voorzitter Liang Hua, kan China Huawei niet verplichten om de overheid toegang te geven tot hun netwerkapparatuur.

Voorzitter van de raad van bestuur van Huawei, Liang Hua, heeft gisteren tijdens een persbriefing laten weten dat het bedrijf niet verplicht is om achterpoortjes voor de Chinese overheid te openen in hun telecommunicatienetwerk. Zo’n vereiste zou illegaal zijn.

Het geschil tussen Huawei en verschillende buitenlandse overheden gaat rustig verder. Recent hebben de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei al beperkt of zelfs volledige verboden van het uitvoeren van 5G-technologie op hun grondgebied. De terughoudenheid ten opzichte van de Chinese telecomgigant komt er via onbewezen claims dat het bedrijf zou samenwerken met de Chinese overheid en zijn technologie zou gebruiken om te spioneren.

Als we de feiten bekijken, zien we dat China inderdaad een veiligheidswet heeft die bedrijven verplicht om mee te werken aan zaken die de staatsveiligheid aangaan. Wat de overheid echter niet kan doen, is Huawei verplichten om hen toegang te geven tot hun technologie en men kan het bedrijf al helemaal niet verplichten om deze speciaal in te bouwen voor deze reden. Liang verduidelijkte niet waar China dan wel toegang tot kan vragen.

Liang vermeldde ook dat Huawei zal blijven investeren in Canada, waar momenteel CFO Meng Whanzhou onder huisarrest wordt vastgehouden in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de VS. Zij staat ervan verdacht om handel te hebben gedreven met Iran, ondanks een verbod daarop. Canada sprak zich echter nog niet expliciet uit tegen 5G van Huawei en de telecomgigant zal gewoon producten blijven produceren voor deze markt als dat verbod er wel moest komen. Het valt af te wachten welke richting dit alles uitgaat. Duitsland besloot zo eerder deze week nog dat Huawei wel gewoon 5G mag aanbieden in het land en de rest van Europa lijkt zich ook maar beperkt te moeien in dit conflict.

5gchinahandelsoorloghuawei

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen