voice match

De Voice Match ontgrendeling op Android-smartphones was niet de meest veilige functie van Google. Google Assistant komt nu op een andere manier helpen.

Digitale veiligheid is een enorm belangrijk gegeven vandaag de dag en je moet er dan ook de nodige aandacht aan besteden. Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven zijn bezig met digitale veiligheid. Zo besloot Google bij de lancering van de Pixel 3 (XL) om de optie te verwijderen waarmee je met Voice Match je smartphone kon ontgrendelen. Op CES kondigde het daarnaast aan dat deze functie zou verdwijnen van alle Android-smartphones, omdat het nu eenmaal de minst veilige optie was om je smartphone te ontgrendelen.

Dit betekent ook dat je niet meer vanop een afstand met je stem je smartphone kan ontgrendelen om vervolgens meteen een commando te geven aan Google Assistant. Google was zich bewust van dat probleem en heeft voor die situaties dan ook een oplossing ontwikkeld. Wanneer Voice Match na de update verwijderd wordt, zal een andere functie zijn intrede maken.

De benaming Voice Match blijft bestaan, maar zal je smartphone niet ontgrendelen. In de plaats daarvan zullen er bepaalde Google Assistant commando’s beschikbaar zijn terwijl je smartphone nog vergrendeld is. Zo kan Google Assistant je mails, kalender, contacten, herinneringen, geheugensteuntjes en winkellijstjes voorlezen. Andere opdrachten zoals muziek afspelen of toestellen in je smart home bedienen, zijn niet mogelijk.

Voor gebruikers die Voice Match gewoon waren, is het even aanpassen, maar op deze manier is het eenvoudigweg veiliger. Wanneer deze update precies beschikbaar wordt, blijft koffiedik kijken. Sommige gebruikers melden nu dat de functie voor hen al beschikbaar is. Officiële gegevens van Google ontbreken echter.