elektronisch betalen

In een nieuw wetsvoorstel wil de CD&V ondernemingen verplichten om minstens één vorm van elektronisch betalen te aanvaarden.

Voor sommigen is een handelszaak waar je niet met je bankkaart kan betalen prehistorisch, maar toch bestaan die zaken nog. Leen Dierick, kamerlid van de CD&V, is een van die mensen en heeft daarom een wetsvoorstel ingediend, waarmee ze handelaars wil verplichten om minstens één vorm van elektronisch aan te bieden. Ze vindt dat in de “cashless society” van vandaag mensen altijd de mogelijkheid moeten hebben om aankopen elektronisch te doen.

Het toekomstgerichte wetsvoorstel van Dierick viel echter niet in de smaak bij het Neutraal Zelfstandigensyndicaat, dat het voorstel omschreef als “ongehoord”. Hierbij denkt het vooral aan de kleine handelaars. Elektronisch betalen is immers niet gratis en voor de kleine zelfstandigen kan die kost al eens te hoog zijn. Voor dit voorstel goedgekeurd wordt en de wet van kracht is, moet de kost van elektronisch betalen dus nog verder gedrukt worden. Als tegenreactie hierop heeft de CD&V nu een studie besteld bij het Prijsobservatorium om de exacte kost van elektronisch betalen in kaart te brengen. In mei zou die studie klaar moeten zijn.

Elektronisch betalen anno 2019

Dierick haalt onder andere als argument aan dat elektronisch betalen sterk geëvolueerd is ten opzichte van enkele jaren geleden. Het beperkt zich niet meer tot een betaalterminal voor je bankkaart, maar de betaalapp Payconiq by Bancontact behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast is het veiliger, aangezien de handelaars op die manier geen vals geld kunnen ontvangen en er geen cash geld gestolen kan worden. Verder is het een hulpmiddel in de strijd tegen zwart geld.

Tot slot zit er nog een geldboete gekoppeld aan deze nieuwe regeling. Handelszaken die niet ten minste één manier om elektronisch te betalen aanbieden, zullen een geldboete ontvangen van 26 tot 10.000 euro. Dierick benadrukt echter dat cash betalen ook steeds een mogelijkheid moet blijven.