zuckerberg privacy

Geloof het of niet, het meesterbrein achter Facebook, Mark Zuckerberg, wil een sociaal netwerk ontwikkelen waar privacy centraal staat.

De reputatie van Facebook als het gaat om privacy- en gegevensbescherming is er sterk op achteruitgegaan vorig jaar. Toch lijkt Facebook-CEO, Mark Zuckerberg, privacy hoog in het vaandel te dragen. Hij gaat zelfs zover dat hij een nieuw sociaal netwerk wil ontwikkelen, waar privacy centraal staat. De outline hiervoor presenteerde hij (ironisch genoeg) gisterenavond op Facebook.

Het komt hier goed uit dat Mark Zuckerberg al eigenaar is van berichtendienst die gericht is op privacy, met name WhatsApp. Hij is dan ook van plan om dit nieuwe netwerk op te bouwen zoals WhatsApp. De focus zal liggen op berichten sturen en daarbovenop zullen dan functies komen zoals bellen, videogesprekken, groepsgesprekken, verhalen, ondernemingen, betalingen, zakendoen… Hiervoor heeft Zuckerberg zes basisprincipes die gehanteerd zullen worden bij de ontwikkeling.

  1. Privé interacties: gebruikers moeten een eenvoudige, intieme plek hebben waar ze duidelijke controle hebben over wie met hen kan communiceren en er vertrouwen in hebben dat niemand anders kan zien wat zij delen.
  2. Encryptie: de privégesprekken van mensen moeten beveiligd zijn. End-to-end-encryptie voorkomt dat eender wie kan zien wat mensen delen, ook wijzelf niet.
  3. Onvergankelijkheid verminderen: berichten of verhalen zullen niet langer opgeslagen worden dan nodig en zullen uiteindelijk verwijderd worden.
  4. Veiligheid: gebruikers kunnen verwachten dat we alles in onze macht zullen doen om hen veilig te houden op onze diensten zolang dit valt binnen de mogelijkheden van een versleutelde dienst.
  5. Interoperabiliteit: mensen moeten al onze apps kunnen gebruiken om hun vrienden te bereiken en moeten makkelijk en veilig kunnen communiceren over verschillende netwerken.
  6. Beveiligde dataopslag: mensen kunnen verwachten dat we geen gevoelige data opslaan in landen met zwakke resultaten op het vlak van mensenrechten zoals privacy en vrijheid van meningsuiting om te voorkomen dat hun data onjuist wordt geraadpleegd.

Het idee van Zuckerberg lijkt veelbelovend. Tegelijk is hij zich bewust van de positie van Facebook op het vlak van privacy en gegevensbescherming. Dit platform is vervolgens niet iets dat we het komende jaar gaan zien verschijnen, aangezien het erop lijkt dat er in de praktijk nog niet veel gebeurd is. Vooral de uitwerking zal hier bepalen of het erop of eronder is voor Zuckerberg. Momenteel kunnen we alleen maar afwachten op de eerste testversies. Wij zijn alvast benieuwd!

Gerelateerde artikelen

We verwijderden Facebook

En dat zou jij ook moeten doen.