Windows 10 cloud installatie

Bij de lancering van Windows 10 mikte Microsoft binnen de drie jaar op een miljard toestellen met het besturingssysteem. Na bijna vier jaar is die kaap in zicht.

Microsoft heeft vandaag allerlei cijfers bekendgemaakt om te laten wat het bedrijf zoal verwezenlijkt heeft. Deze aankondiging draagt de toepasselijke naam Microsoft By The Numbers. In deze infographic valt vooral het aantal toestellen op waarop Windows 10 geïnstalleerd is, dat zijn er momenteel 800 miljoen. Hiertoe behoren niet alleen laptops en pc’s, maar ook hybridetoestellen zoals de bekende Surface Pro, Surface Go en consoles zoals de Xbox. Ook het handjevol smartphones met Windows 10 Mobile hoort hier nog bij.

Wat een mooi cijfer lijkt op het eerste gezicht, wordt al een pak minder mooi als je het vergelijkt met de eerste verwachtingen van Microsoft. Bij de lancering van de nieuwe Windows-versie in 2015 hoopte de technologiereus dat er binnen de drie jaar één miljard toestellen zouden zijn met Windows 10 als besturingssysteem. Die richtlijn werd echter een jaar later al bijgesteld, aangezien de mobiele versie van het besturingssysteem nooit goed van de grond is gekomen.

Met de 800 miljoen toestellen die draaien op Windows 10 is Microsoft alvast goed op weg om die kaap van één miljard toch te halen. In januari van dit jaar deelde het bedrijf nog mee dat het marktaandeel van Windows 10 eindelijk dat van Windows 7 was voorbijgestoken. Of dat miljard dit jaar nog behaald kan worden, blijft nog maar de vraag.

Gerelateerde artikelen

Review: Surface Pro 6: zwart is het nieuwe platina

In 2013 konden we kennismaken met de eerste Surface Pro van Microsoft. Deze combinatie van een laptop en tablet blijkt nog steeds succesvol, want intussen zitten we aan de Surface Pro 6.