Google verkleint zijn hardwareteams voor Pixel laptops en tablets

Googles Pixel-laptops en tablets zijn mogelijk geen enorm succes. Het bedrijf zou zijn laptop en tablet-team ‘lichtjes’ uitdunnen, al vallen er (gelukkig) geen ontslagen.

Advertentie

Jaren geleden kwam Google voor het eerst met een eigen tablet, de Google Pixel C. Het was Googles eerste eigen hardwareproject, na jaren in het Nexus-programma samen gewerkt te hebben met andere fabrikanten. Erg succesvol was de tablet – mede door zijn hoge prijs – niet. Daarnaast resulteerde tablets niet in de verkoopcijfers waar de markt op hoopte. Zowel Samsung en Apple lieten tegelijkertijd zien dat het geen gemakkelijke markt was. Sindsdien bracht Google geen Android-tablet meer uit, het schakelde juist om naar Chrome OS voor het besturingssysteem. Daarmee ging het de directe concurrentie aan met veel (goedkope) laptops van de concurrentie. Dat bleek geen succes, het bedrijf is momenteel zijn laptop en tablet-team (deels) aan het ontmantelen, er vallen vooralsnog geen ontslagen, aldus Business Insider.

Business Insider zou over informatie beschikken van het Google Create-departement, waar het laptop en tablet-team onder valt. Het team heeft de afgelopen tijd onder andere de (vrij prijzige) Pixelbook en Pixel Slate ontwikkeld. Vanwege stevige concurrentie op de laptopmarkt zou het niet zo’n succes zijn geweest als waar Google op gehoopt had. Dat zou voor de zoekgigant een reden zijn om het Create-team lichtjes uit te dunnen, en de medewerkers in een andere bedrijfstak aan het werk zetten. Het zou onder andere gaan om Hardware Engineers, Technical Program Managers en Program Manager Supporters. Waar deze medewerkers precies naar uitwijken is onbekend. Wel zou het gaan om een ‘tijdelijke aanstelling’. Het zou kunnen dat Google het programma hervormt en de medewerkers later terug in hun functie zet.

Geen Pixel-laptop in 2019?

Volgens een anonieme bron zou het Create-team bezig zijn met verschillende projecten. Het uitdunnen van het team kan erop wijzen dat een deel van deze projecten niet levensvatbaar zijn. Google heeft geen reactie achtergelaten op basis van de vragen die door Business Insider zijn gesteld. De kans is klein dat we meer inzicht krijgen in de veranderingen binnen het Google Create-team. Pas tegen het einde van dit jaar zullen de eerste ‘Made by Google’-apparaten weer verschijnen, meestal zo rond oktober. Het is wel mogelijk dat Google al tijdens I/O 2019 in mei een nieuw product laat zien, al is daar tot op heden nog niks over uitgelekt. Toch zou ik het niet vreemd vinden als er dit jaar geen nieuwe Pixel-laptop verschijnt.

Advertentie