Slack donkere modus dark mode

Niet alleen Facebook krijgt te maken met haatgroepen. Ook op het businessplatform Slack duiken de groepen op. Het bedrijf onderneemt nu actie.

Slack is een populair chatplatform voor bedrijven, maar in de praktijk kan iedereen een account aanmaken en het platform gebruiken voor eender welke groep. Ook haatgroepen vinden soms hun weg naar de chatdienst. Het bedrijf heeft een tijdlang niet omgekeken naar die groepen, maar heeft nu eindelijk actie ondernomen.

In een blogbericht deelt Slack mee dat het 28 accounts heeft verwijderd, omdat deze duidelijk verbonden waren aan bekende haatgroepen. Er wordt echter niet vrijgegeven om welke groepen het precies gaat. Het bedrijf voegt hier aan toe dat het gebruik van zijn platform door haatgroepen tegen alles ingaat waarin het gelooft en dat die groepen dan ook niet welkom zijn.

Een late entree

Andere socialmediaplatformen zoals Facebook en YouTube hebben reeds actie ondernomen tegen haatdragende content. Slack bleef daarentegen veelal afzijdig in heel dit gebeuren. Hoewel het gezien kan worden als socialmediaplatform, is het niet bedoeld om enorme groepen van duizenden mensen te huizen. De communicatie die een bepaalde groep gebruikers voert op Slack, blijft daarnaast ook binnen hun eigen subdomein en is niet openbaar zichtbaar voor andere gebruikers op andere subdomeinen van het platform.

Slack gaat hier nu verandering in brengen, maar hoe het dit gaat doen, is niet geheel duidelijk. Het maakte namelijk niet exact bekend hoe het deze 28 accounts heeft opgespoord: “Wanneer we ingelicht worden over een organisatie die Slack gebruikt voor illegale, schadelijke of andere verboden doeleinden, dan beginnen we een onderzoek en nemen we de gepaste acties en updaten we onze gebruiksvoorwaarden om dat explicieter te maken.” Aangezien Slack gebruik maakt van verschillende subdomeinen die alleen zichtbaar zijn voor de gebruikers binnen dat subdomein en niet openbaar te vinden zijn, rijst de vraag hoe het bedrijf precies ingelicht kan worden over haatgroepen.