Apple werd door twee studenten opgelicht voor bijna één miljoen dollar

Elk bedrijf is vatbaar voor een vorm van oplichting, zo ook Apple. In de Verenigde Staten werd het bedrijf opgelicht door twee Chinese studenten die neppe-iPhones instuurden bij garantieaanvragen.

Eén miljoen dollar is voor Apple misschien een klein bedrag, het blijft een hoop geld als het Apple niets op zal leveren. Twee studenten hebben volgens de berichtgeving Apple 895.800 dollarafhandig gemaakt. In de berichtgeving staat dat de twee studenten gebruikmaakten van neppe iPhones, en daarmee misbruik maakten van het garantie-programma van Apple. Natuurlijk blijft deze zaak niet op de achtergrond: het bedrijf heeft een aanklacht ingediend tegen de twee studenten. Zhou en Jiang liepen tegen de lamp toen Apple wist te achterhalen dat ze neppe iPhones importeerden.

Het verhaal achter het oplichtings-schandaal zou al in 2017 zijn begonnen. Toentertijd hebben de twee studenten mogelijk duizenden neppe iPhones naar de Verenigde Staten geïmporteerd. In de maanden die volgden bleven Zhou en Jiang de neppe iPhones naar Apple toesturen ‘omdat ze niet konden opstarten’. In veel gevallen doorstonden de studenten het traject en kregen ze een nieuwe iPhone. Het zou deels te maken hebben met de problemen die Apple had met het herkennen van de neppe iPhones, zo geeft een agent van Homeland Security aan. Omdat ze niet konden opstarten kon het bedrijf uit Cupertino de neppe iPhones (nog) niet herkennen.

1.493 goedgekeurde garantieaanvragen

Voordat Apple de problemen in de gaten had, stuurde Quan Jiang 3.069 iPhones om deze te laten vervangen. In 1.493 gevallen had Jiang ook daadwerkelijk een succesverhaal in handen. Met 1.493 toestellen is Jiang natuurlijk vrij weinig, dus werden deze toestellen in China verkocht voor een flinke winst. Toen Apple Zhou en Jiang in de smiezen kreeg, stuurde de techgigant een cease-and-desist-order naar het tweetal. Op de twee brieven uit juni en juli van 2017 kreeg Apple geen antwoord. Hoeveel winst het tweetal uit hun praktijken hebben gehaald is vooralsnog onbekend, mogelijk is dat nog niet het geval omdat er extra partijen een rol hebben gespeeld. Zowel Zhou als Jiang leven namelijk in de Verenigde Staten, terwijl de toestellen in China werden verkocht.

In China werden de toestellen door een partner van het tweetal verkocht. Vervolgens werd de winst uitbetaald aan de moeder van Jiang, die het weer doorstuurde naar een bankrekening van Jiang in de VS. Ondanks dat het hiermee vrij duidelijk is dat het een schimmige zaak is, blijven de twee ontkennen dat ze wisten dat het neppe iPhones waren. Momenteel leven de twee studenten nog op vrije voeten, al wordt de locatie van Jiang wel strikt bijgehouden. Wanneer het tweetal voor de rechtbank moet verschijnen is nog onbekend. Ze zijn in elk geval niet alleen in hun zaak. Eerder wist een Litouwse man Google en Facebook op te lichten voor 100 miljoen dollar door nepfacturen op te sturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business