Elon Musk: Camera in Tesla Model 3 is voor het Autonome Taxi-programma

Tesla heeft voldoende camera’s in de Model 3 zitten. Een camera bij de achteruitkijkspiegel zette aan tot denken. Elon Musk heeft inmiddels uitgebreid uitgelegd waar deze camera voor dient.

Camera’s in eender welke vorm worden tegenwoordig niet zo vaak meer geapprecieerd. Vandaar dat je in laptops soms een schuifje terug kan vinden om de camera te ‘blinderen’. Ook op andere plekken zitten soms camera’s die je niet zou willen hebben. In Nederland werden reclameborden op NS-stations betrapt op camera’s om de ‘doelgroep’ van het reclamebord in de gaten te houden. In een tweet van “Living Tesla” werd duidelijk dat er in de Tesla Model 3 ook een camera zit. Als een algehele verrassing komen camera’s op een Model 3 niet, deels vanwege de Sentry-modus. Elon Musk heeft in zijn tweets uitleg gegeven over de camera, voornamelijk voor deze voor zal dienen.

Voor de uitleg moet je eerst een stukje terug in de tijd, naar 2016. Op dat moment liet Musk al weten interesse te hebben in een ‘autonome taxidienst’. Daarmee zou het bedrijf de concurrentie aangaan met Uber en Lyft. Door het programma zou het in eigendom hebben van een Tesla voor een grotere groep bereikbaar worden. Tesla heeft in de Model 3 dan ook alvast hardware voor het platform toegepast, waaronder deze camera. Met de camera kunnen de verhuurders naderhand bekijken of mensen zich hebben misdragen in de auto, bijvoorbeeld als er beschadigingen aanwezig zijn. Vooralsnog is de camera permanent uitgeschakeld, en is deze ook niet te benaderen.

Live voor eind 2019

Het taxi-programma zal tegen het einde van 2019 live gaan, aldus een opvolgende tweet van Musk. Momenteel zou er hard worden gewerkt aan de software die nodig is, waarna Tesla het product bij de autoriteiten onder de ogen zal brengen. Ontvangen ze goedkeuring, dan worden de camera’s ingeschakeld tijdens de taxiritten. Er zal overigens ook de mogelijkheid zijn om deze camera uit te schakelen, mocht dat je voorkeur hebben. Toch mag je sceptisch kijken naar het plan van Tesla. Het bedrijf nam onder leiding van Elon allerlei doelen aan, maar had tot heden moeite deze te behalen.

Als laatste heeft Tesla in zijn tweets ook nog de Sentry-modus benoemd. Het zou goed kunnen dat de camera daar ook voor gebruikt zal worden. Musk noemt dat deze camera namelijk door de ruiten aan de linker- en rechtervoorkant van het voertuig kan kijken. Sentry modus is de modus waarin de camera’s in de auto opnames maken ten tijde van een inbraak. Op die manier kan het voor de politie makkelijker zijn de dader te pakken krijgen. Ook legt het voor dieven een extra stap op om bij Tesla’s in te breken: je kan immers gefilmd worden. Dat Elon Musk deze problematiek met camera’s zo uitgebreid oppakt, is belangrijk gezien de privacy-problematiek. Hoe al zijn ‘hersenspinsels’ uitpakken valt nog maar te bezien.

cameraConnected Carelon muskmodel 3privacytesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals