Windows Defender vanaf heden ook beschikbaar op MacOS - Windows 10

Windows 10 is een van de grootste wijzigingen voor Microsoft ooit. Op het oog lijkt het veel op Windows 7 en 8. Nu mag in Windows 10 de ‘Hardware veilig verwijderen’-knop met pensioen.


In Windows is het jarenlang nodig geweest om bij het verwijderen van een USB-stick of externe harde schijf de optie ‘Hardware veilig verwijderen’ aan te klikken. Had je dat niet gedaan, dan zou dat mogelijk tot het verlies van gegevens leiden. Niet zo gek ook, Microsoft vond snelheid in de eerste plaats belangrijker dan veiligheid. Met een aanstaande update komt er een einde aan dat beleid, de zogenoemde schrijfcache wordt namelijk uitgeschakeld in Windows 10. De optie om de snelheid te verbeteren blijft aanwezig, maar Microsoft raadt zijn gebruikers af deze te gebruiken.

Windows 10 Hardware veilig verwijderen

Gelukkig zal het niet lang meer duren voordat je ‘gewoon’ je USB-stick zonder enige consequenties uit je computer kan trekken. Vanaf Windows 10 1809, de oktober-update, zou de policy volgens Microsoft zijn gewijzigd naar ‘Quick removal’. Ook alle toekomstige versies van Windows 10 zullen van deze wijziging worden voorzien. Zoals eerder aangegeven kan je de instelling alsnog wijzigen. Om dit te doen navigeer je in Windows 10 allereerst naar ‘schijfbeheer’. Klik daar vervolgens met je rechtermuisknop op je USB-stick of externe harde schijf (of SSD). Vervolgens kan je onder het kopje beleidsregels de instelling direct aanpassen. Of je dat zou willen doen, is weer een andere vraag.


Verlies van gegevens?

In de afgelopen jaren is er veel onbekend geweest over de werkwijze van Microsoft op het gebied van USB-apparatuur. De softwaregigant besloot in de voorbije jaren om het oude protocol aan te houden: betere prestaties met schrijfcache. Daarmee wordt er een deel van de bestanden eerst nog op de computer opgeslagen en worden deze in de loop der tijd gerust naar de USB geschreven. Dat is handig als je denkt snel wat weg te schrijven. In sommige gevallen betekent dit echter dat er nog bestanden verloren kunnen gaan. Als je de USB er namelijk uittrekt voordat de schrijfcache al op het opslagapparaat staat, gaan deze bestanden verloren. Enkel met de Hardware veilig verwijderen-optie was tot op heden te zien of de USB nog bezig was, maar dat is dus ook niet eens meer nodig.