tesla model s

Tesla is een van de weinige fabrikanten met een volledig elektrisch portfolio. Bij de Tesla Model S en X zou de autofabrikant nu de nieuwe motoren uit de Model 3 installeren om de range te verlengen.


Tesla heeft zich de afgelopen maanden klaargestoomd om de Tesla Model 3 op de markt te brengen. In de Europa is het een ware verkoophit. Daarmee weet het bedrijf helaas zijn bestaande modellen, waaronder de Model S en X, minder goed aan de man te brengen. Dat komt ook door de hoge prijs die je voor deze modellen mag neerleggen. Prijzen die in de praktijk zelfs hoger liggen dan deze van de Model 3, die op zijn laagste punt voor 35.000 dollar verkocht wordt. Door een wijziging aan de elektrische motoren van de Model S en X, zou de autofabrikant hopen dit snel om te kunnen draaien.

Electrek zou bronnen hebben die bevestigen dat Tesla zijn motoren van de Model 3 ook zou willen verwerken in de Model S en X. Deze motoren zijn efficiënter dan de huidige motoren in de S en X, deels omdat ze gebruikmaken van de nieuwere ‘magnetische weerstand technologie’. In de regel moet deze techniek in de Model 3 een efficiëntie behalen van 97 procent. Voorheen lag de efficiëntie van de Tesla Model X en S-motoren op 93 procent. Op die manier wordt het in de nabije toekomst mogelijk om de range van de twee laatstgenoemde modellen te verlengen zonder de batterij te vergroten.

Prijsstijging in zicht

Er is nog geen informatie bekend over wanneer de nieuwe motoren beschikbaar komen. Tezamen met de nieuwe motoren zou Tesla verbeteringen doorvoeren bij het opladen, waardoor dit nog sneller zal verlopen. Dat gezegd hebbende, het gaat om een relatief kleine ingreep. Volgens de bronnen van Electrek hoeft er namelijk niks aangepast te worden aan het design van de auto. In hoeverre de nieuwere (en efficiëntere) motoren prijzen van Tesla’s wagenpark zullen beïnvloeden is onbekend. Vermoedelijk blijven prijzen binnen de perken, gezien de Model 3 een ‘basismodel’ is binnen de range. Voor Tesla is het geen vreemde wijziging. De concurrentie zit immers niet stil, voornamelijk in het dure segment is de concurrentie ‘moordend’.