Nieuws

Infrabel lanceert API met data over Belgische spoorwegen

Infrabel kondigt aan een nieuw platform rond Open Data van de Belgische spoorinfrastructuur te lanceren. Tot de open data behoort bijvoorbeeld informatie over overwegen, energieverbruik, het traject van treinen en stiptheid van de treinen. 

Op dit moment bevat het platform ongeveer 60 verschillende gegevens. Het gaat onder meer om “een lijst en geografische voorstelling van de sporen en de overwegen, het dagelijkse verbruik van de energie(tractie) op ons netwerk, de evolutie van het aantal effectieve rijpaden en treinkilometers, de stiptheid per maand maar ook een grote hoeveelheid aan ruwe gegevens van gedetailleerde metingen van de doortocht (vb. de aankomst en het vertrek in stations) van alle reizigerstreinen (nationaal en internationaal) op het Belgische spoorwegnet”, aldus Infrabel. De stiptheidsgegevens zullen steeds 24u later beschikbaar zijn.

Het doel is nu om de integratie van de API in andere applicaties aan te moedigen en feedback te verkrijgen om het platform beter te maken. Hiervoor zal Infrabel samenwerken met reizigersverenigingen, reizigers, studenten en bedrijven.

Infrabel noemt het ter beschikking stellen van zo’n hoeveelheid aan gegevens “een primeur”. Volgens de Belgische infrastructuurbeheerder gaat geen enkele andere infrastructuurbeheerder zo ver in het beschikbaar stellen van data. Toch heeft de NS ook al tijdlang een API waarmee zelfs gps-informatie van treinen zoals de snelheid en exacte locatie kan worden opgevraagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business