huawei

Huawei mag bestaande toestellen in ieder geval tot 19 augustus voorzien van software-updates; dit werd bekend nadat het Amerikaanse ministerie van handel een tijdelijke handelslicentie aan Huawei gaf.

Advertentie

In week 20 werd duidelijk dat Donald Trump het Chinese Huawei op de ‘Entity List’ had geplaatst. Wat de consequenties waren van deze stap, was toentertijd nog niet precies duidelijk. Op zondag verscheen er plots een rapport van Reuters, het persbureau had namelijk met bronnen bekend met de situatie bij Google gesproken. Uit deze gesprekken bleek dat Google per direct de banden met Huawei zou verbreken om te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving; chipfabrikanten zoals Intel, Qualcomm en Broadcom volgde niet veel later. Na de commotie van maandag heeft de VS echter een tijdelijke licentie gegeven aan Huawei, om de handel met Amerikaanse bedrijven af te sluiten.

Tijdelijke handelslicentie

Het Amerikaanse ministerie verantwoordelijk voor de handel binnen de VS heeft deze informatie tegenover Reuters bevestigd. Het gaat om een licentie van drie maanden om handel te drijven met Amerikaanse partijen – daarmee wordt het niet van de Entity List verwijderd. De VS ziet de licentie voornamelijk als een vereiste om zijn eigen providers te helpen, zonder de licentie zou het binnen korte tijd namelijk geen netwerkapparatuur meer aan Amerikaanse providers kunnen leveren. Het ministerie gaat ook in op software-updates, met de licentie kan Huawei (tijdelijk) met Google samenwerken voor Android-updates.

Het gaat daarbij specifiek om updates voor ‘bestaande toestellen’. Huawei zal met deze licentie dan ook niet met Google kunnen werken aan nieuwe toestellen. Het gaat tevens om een tijdelijke licentie, al zou het ministerie na de drie maanden evalueren of er een verlenging plaats zal vinden. Kevin Wolf, een advocaat uit Washington, geeft aan dat de licentie bedoeld lijkt te zijn om internet, computer en mobiele-systemen niet te laten crashen. “Dit is geen overgave (aan Huawei, red.), maar juist een licentie om de Amerikaanse industrie draaiende te houden.” Met de licentie is het voor de Chinese fabriakant nog altijd verboden om aan nieuwe apparatuur te werken en daar hardware voor te importeren, zo schrijft het ministerie.

Huawei 5G-standaard

Huawei krijgt met de licentie verder zijn rechten terug om mee te praten over de 5G-standaarden. Door de plaats op de Entity List verloor Huawei daar namelijk zijn rechten. Het is enerzijds positief dat er een licentie wordt uitgegeven om handel te blijven drijven; toch lost het niet alles op. Het bedrijf kan immers nog geen nieuwe netwerkapparatuur ontwikkelen, of nieuwe Android-telefoons die gebruikmaken van de Google Play Store en apps zoals Gmail. Consequenties voor aanstaande software-upgrades naar Android 10 Q zijn onbekend. Een eerder gevecht tussen de VS en bijvoorbeeld ZTE duurde een paar maanden. Het ging om een andere zaak, maar het zou dus kunnen dat de Verenigde Staten deze consequenties op termijn opzijzet.