Huawei Mate 30 Munich

Huawei staat, na de blokkade vanuit de Verenigde Staten, onder druk om te presteren. Volgens het bedrijf zou het tegen eind 2019 of juist begin 2020 zijn vervanger voor Android gereed hebben.

Advertentie

Huawei zit in een lastige tijd; met de ban uit de Verenigde Staten mag het namelijk geen nieuwe apparaten met de Google Play Store-ontwikkelen. Daar blijft het echter niet bij, Huawei kan zijn huidige smartphones namelijk tot slechts 19 augustus van updates voorzien met de Play Store, zo is gisteren gebleken. Om de klappen vanuit de Verenigde Staten te verzachten zou Huawei nu werken aan een eigen besturingssysteem. Het gerucht over een OS onder codenaam Hongmeng deed al langer de ronde, maar werd telkens ontkracht vanuit Huawei. Inmiddels is dat wel anders, en zou de CEO van de Consumer Business Group de ontwikkeling van het besturingssysteem hebben bevestigd.

Eind 2019 of begin 2020

Er zit voor Huawei niks anders op, dan aan de toekomst te werken. Het weet immers niet hoe de ban af zal lopen en of er daadwerkelijk een einde aan zal komen. Volgens Chinese media zou Richard Yu uitspraken hebben gedaan over het besturingssysteem. Volgens de CEO zou het OS op smartphones, tablets, tv’s en wearables draaien. Voor ontwikkelaars zal het relatief gemakkelijk zijn om Hongmeng te ondersteunen, er zullen namelijk Android-apps op kunnen draaien. Wat de basis is van Huawei’s software is onbekend. In principe kan het bedrijf AOSP (Android Open Source Project) gebruiken, al zou dat niet helpen bij de onafhankelijkheid van het Chinese bedrijf van Westerse partijen.

Let wel, Huawei laat weinig details vallen over de toekomst. In een interview met Reuters laat het weten dat er in samenwerking met Google wordt gewerkt aan een einde van de ban. Het is echter nog maar de vraag of Huawei de relatie met de Verenigde Staten nog kan verbeteren. In het verleden lag er altijd al een ban op de verkoop van zijn smartphones. Onder druk van Republikeinse regering samen met Trump, is er veel tijd gestoken in onderzoeken naar de Chinese fabrikant. Uitslagen van deze onderzoeken zijn op tot op heden niet gepubliceerd. Toch besloot het een ban op te leggen voor Huawei, waardoor het (voorlopig) verboden is om met Amerikaanse partijen te handelen.

Advertentie