Tor-browser voor het eerst officieel via de Google Play Store te downloaden

The Tor Project had tot op heden alleen een browser voor op desktopplatformen. Android komt daar nu bij, de ontwikkelaars hebben per 22 mei Tor-browser 8.5 in de Google Play Store staan.

Als je privacy hoog in het vaandel hebt staan, dan is de Tor-browser zeker aan te raden. Je zou ook kunnen opteren voor een VPN, maar dat maakt het alsnog mogelijk voor adverteerders en andere organisaties om je via het internet te traceren. Tor-browser, die bekend staat om zijn illegale en donkere kanten van het internet, zal je privacy beter waarborgen dan een VPN. The Tor Project, de organisatie achter de browser, heeft eindelijk laten weten dat de browser voor Android uit de beta-fase is en dat je deze per direct uit de Google Play Store kan downloaden. Met de download zal het een stuk gemakkelijker zijn om via het Tor-netwerk te browsen, een officiële versie voor Apple’s App Store is er niet.

Tor 8.5 is gebaseerd op Firefox

The Tor Project heeft zijn browser gebaseerd op Mozilla’s Firefox-browser, waardoor ook alle extra’s van deze browser inclusief zijn bij versie 8.5 die nu in de Play Store te vinden is. Natuurlijk is er wel één groot verschil met een normale Firefox-browser, en dat is de manier waarop de browser met een website contact legt. Normaliter zal de browser via de HTTP-verbinding je direct in contact stellen met de website. Tor gaat dat juist tegen, door al het netwerkverkeer via een series servers te laten verlopen. Als de website waar je naar op navigeert navraag doet naar gegevens, zal deze niet jouw gegevens ontvangen, maar van een van de vele servers waar je verzoek doorheen is gegaan.

Beeld: The Tor Project, logo’s van de browser.

Ontwikkelaars van de browser schrijven in hun bericht dat “het bezoeken van het internet steeds vaker plaatsvindt via telefoons, in sommige delen van de wereld is het zelfs de enige manier om toegang te verkrijgen tot het internet. In dezelfde gebieden worden er vaak zware maatregelen getroffen om mensen in de gaten te houden, en informatie achter te houden. Daarom hebben we er ook prioriteit aan gegeven om juist deze groep te bereiken”. Verder zou er nog een klein verschil tussen de mobiele en desktop-app zitten: “Hoewel er verschillen tussen de desktop en Android Tor Browser zijn … moet de Tor Browser voor Android in essentie dezelfde bescherming biedt als op desktops”.

Handig voor activisten en journalisten

Mocht je je plots herinneren dat er al een optie was om de browser op Android te gebruiken, dan klopt dat helemaal. Tot op heden kon je gebruikmaken van de Orbot/Orfox-app, maar het was nooit zo naadloos als de nieuwe Tor-browser. Voor activisten en journalisten kan de browser een uitkomst zijn, zonder dat ze onderworpen worden aan spionage door de overheid. Of je zelf een Tor-browser zou willen gebruiken is natuurlijk aan jezelf om daar een keuze voor te maken. Hoewel je er namelijk veel privacy voor terugkrijgt, is de browser niet het snelste door het proces van het sturen van data via verschillende servers. Toch kan het nooit kwaad om de browser zelf eens te proberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business