the persistence of chaos malware
Bron: Deep Instinct

Een laptop die vol zit met malware is op het eerste gezicht niet iets dat je in huis wil halen. Maar dit exemplaar wordt gezien als een waar kunstwerk.

Advertentie

In normale omstandigheden is malware het laatste dat je wil zien op je laptop en het eerste dat je meteen wil zien verdwijnen van zodra je het opmerkt. In de VS werd er echter een veiling gehouden van een laptop met daarin ’s werelds meest gevaarlijke soorten malware. Die veiling is nu afgesloten met een bod van maar liefst 1,345 miljoen dollar.

The Persistence of Chaos

Dat de hoogste bieder, die momenteel nog onbekend is, de laptop niet in gebruik zal nemen, is logisch. Dat is dan ook niet het doel van deze laptop. Het toestel is namelijk een kunstwerk, genaamd The Persistence of Chaos, van de artiest Guo O Dong, die met deze laptop een fysieke vorm heeft gegeven cyberbedreigingen. Er zijn hier namelijk zes beruchte virussen aanwezig die wereldwijd heel wat schade hebben aangericht: ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila en BlackEnergy. Al deze virussen samen hebben globaal gezien voor 95 miljard dollar aan schade veroorzaakt. De laptop zelf is bovendien een stuk antiek, dus zelfs zonder de virussen, zou je deze Samsung NC10 uit 2008 met Windows XP niet in huis willen halen.

Je denkt misschien dat de laptop een soort van tikkende tijdbom is en dat de virussen zich uiteindelijk kunnen verspreiden naar andere toestellen, maar dit is niet het geval. De laptop is namelijk niet verbonden met het internet, waardoor de malware veilig op zijn plaats gehouden wordt. Als de koper de laptop aansluit op het internet, dan kunnen er natuurlijk wel problemen de kop op steken.

Advertentie