China kan zeldzame aardmetalen gebruiken in tegenaanval handelsoorlog VS

China en de Verenigde Staten, evenals Huawei, zitten verwikkeld in een lastige handelsoorlog. China zou, volgens de Global Times, zijn druk op kunnen voeren door geen zeldzame aardmetalen meer te leveren.

China en de Verenigde Staten liggen behoorlijk overhoop met elkaar in de handelsoorlog. De twee partijen kondigde recent al importtarieven af, waardoor het voor beide partijen duurder is geworden om goederen te in- en exporteren. Huawei is mogelijk ook verzeild geraakt in de handelsoorlog onder de noemer van ‘spionage’, al is daar nog nooit bewijs voor aangeleverd. Nu het Oosterse land op een aantal vlakken onder druk wordt gezet, besluit China om de druk op de Verenigde Staten ook op te voeren, zo is te lezen in Global Times. China zou druk willen zetten met zeldzame aardmetalen, als het deze materialen immers niet levert is het voor de VS moeilijk om technologie te ontwikkelen en te produceren.

China: zeldzame aardmetalen

Global Times ontving deze informatie via een woordvoerder van de National Development and Reform Commission. Daarin legt de woordvoerder uit dat het géén aardmetalen zou willen leveren aan een land dat Chinese ontwikkeling tegenwerkt: “Als een land producten gebruikt die gemaakt zijn van China’s aardmetalen en dit gebruikt om China’s ontwikkeling tegen te houden, zou het Chinese volk daar niet blij mee zijn.” De krant schrijft dat industrie-gewijden aangeven, dat het vanuit China een gebaar is dat het bereid zal zijn om de zeldzame aardmetalen te gebruiken in de ‘oorlog’ met de Verenigde Staten en de sancties die het land heeft opgelegd tegen het Chinese Huawei.

Aan een titel kan je zien dat de redactie van de krant – die wordt gezien als een spreekbuis voor de Chinese overheid – het eens is met de beslissing van China. Reuters wijst op de titel van een artikel: “Verenigde Staten, onderschat China’s mogelijkheden om terug te slaan niet”. Die verwijst direct naar de mogelijkheden om de levering van zeldzame aardmetalen aan de VS stop te zetten. De VS zou volgens de krant afhankelijk zijn van de Chinese aardmetalen, en het zou geen mysterie zijn wat het antwoord is op de vraag of aardmetalen als tegenwapen kunnen dienen. De afhankelijkheid van de VS van de Chinese aardmetalen blijkt ook te kloppen – 80 procent van de benodigde aardmetalen moest de VS importeren uit China. Of de aardmetalen daadwerkelijk ingezet zullen worden in de handelsoorlog, is onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business