MediaTek’s vlaggenschip SoC bevat nieuwste ARM-technologie en on-die 5G

MediaTek ligt al jaren achter op concurrenten zoals Qualcomm, Exynos en HiSilicon. In 2020 zou het zijn strategie voor SoC’s veranderen door beter in te spelen op de komst van nieuwe technologie.

Waar je op Computex voornamelijk fabrikanten van computerhardware zou verwachten, is niets minder waar: MediaTek is in 2019 ook aanwezig om zijn nieuwste vlaggenschip SoC aan te kondigen. In deze processor zitten een aantal zaken die we nog niet bij andere SoC’s van bijvoorbeeld Exynos of Qualcomm hebben gezien, waaronder de nieuwste rekenkernen van ARM. Verder is MediaTek de eerste chipfabrikant om on-die 5G te tonen. Waar dat nu nog met een losse 5G-modem moet, is dat met de nieuwste MediaTek-chip dus voorbij. Voorlopig moeten we het nog stellen zonder een naam en een releasedatum voor de chip, al verwachten we dat de chip begin 2020 op de markt komt.

Nieuwste ARM-technologie

MediaTek’s ‘chip zonder naam’ bevat zoals aangegeven als eerste de nieuwe technologie van ARM. Het gaat dan specifiek om de Cortex-A77-rekenkernen, evenals de Mali-G77 grafische processor. De nieuwe Cortex-A77-kernen moeten 20 procent sneller zijn dan de Cortex-A76-kernen uit de vorige generatie. ARM’s Mali-G77 grafische processor zou 30 procent sneller zijn dan zijn voorganger, maar dat is niet alles voor de gpu. Hij moet immers tot 60 procent sneller zijn bij het verwerken van machine learning-taken. Daarbij wordt het geholpen door MediaTek’s APU, die zich bezig zal houden met AI-taken. De nieuwste processor is gebakken op het 7nm FinFET-procedé van het Taiwanese TSMC.

Snellere rekenkernen zien we elk jaar, daar gaat dan ook niet alle aandacht naar uit bij de nieuwe SoC. MediaTek weet juist te verrassen met zijn 5G-technologie, die het heeft verwerkt in de SoC. Als je in 2019 een 5G-telefoon aanschaft, is de kans uitermate groot dat er een losse 5G-modem in de telefoon aanwezig is. Een losse chip is in veel gevallen een stuk minder zuinig en neemt ook nog eens extra ruimte in op het moederbord. MediaTek geeft aan dat de M70 5G-modem maximale doorvoersnelheden van 4,7 Gbps kan halen op sub-6GHz-netwerken. De modem bevat ook multi-mode-ondersteuning, waardoor deze ook naadloos zal werken op 2/3/4G-netwerken.

Concurrentie high-end markt

MediaTek bevindt zich al jaren in een lastige positie. Alhoewel het zonder moeite high-end SoC’s kan bakken, kan het zich (nog) niet meten met fabrikanten zoals Qualcomm, Exynos of HiSilicon. De kans dat deze SoC van MediaTek in high-end smartphones terug te vinden zal zijn, is dan ook vrij klein. Wel zal je volgend jaar veel vergelijkbare technologieën, waaronder de Cortex-A77-kernen en een aangepaste versie van de Mali-G77 grafische processor in veel high-end SoC’s terugvinden. Het bedrijf heeft laten weten dat het vanaf Q4 2019 de eerste samples naar partners zal versturen, waarna de telefoons met de high-end MediaTek SoC’s vanaf het eerste kwartaal van 2020 in de winkel liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business