Nieuws

‘Skype is telecomdienst’ beslist Europa

Skype is wel degelijk een telecomdienst, besliste het EU-hof. Daarmee krijgt het BIPT gelijk in zijn uitspraak en moet Skype zich aan de regels houden.

De knoop is doorgehakt! Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat Skype, eigendom van Microsoft, een telecomdienst is. Tot nu toe beschouwde Skype zichzelf als een internetdienst. Daarmee heeft het BIPT gelijk gekregen in haar beslissing.

Hoe het begon

Alles begon in 2016 toen het Amerikaanse bedrijf een stevige boete van het BIPT kreeg. De Belgische waakhond vond dat het om een elektronische communicatiedienst gaat en daarmee onder de telecomwetgeving valt. Dat wil zeggen dat Microsoft zich moet houden aan diens regels i.v.m. netwerkveiligheid, gegevensbescherming en toegang tot nooddiensten.

Uiteraard ging het Amerikaanse bedrijf niet akkoord met deze uitspraak en stapte naar het EU-hof. Het Europees besliste daarop dat SkypeOut een betalende dienst is en daarmee ook onder de noemer ‘telecomdienst’ valt, een richtlijn uit 2002. De gewone versie van Skype, die niet betalend is, gaat gewoon over internet of VoIP.

Oneerlijk

Volgens De Tijd is het BIPT van mening dat Skype de regels aan zijn laars lapt en daarmee op een oneerlijke manier de concurrentie kan aangaan met andere telecomdiensten. Maar daar komt nu verandering in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business