Google Stadia-Pro en Base - 4

Google heeft eindelijk meer duidelijkheid verschaft met betrekking tot zijn Stadia-gamedienst. Een abonnement voor Google’s Stadia-Pro kost tien euro, en is vanaf november aan te schaffen.

Op 20 maart maakte Google voor het eerst bekend om met een game-streamingsdienst op de markt te komen. Tot op heden waren de details over het programma vrij schaars, onder andere de prijzen die Google aan zou slaan voor het abonnement bleven onbekend. Google heeft op donderdagavond meer informatie over de dienst vrijgegeven. Zo zal de Google Stadia-Pro dienst 10 euro per maand kosten, in vergelijking met een Netflix-abbonement niet eens zo’n gekke prijsstelling. Daarnaast heeft Google laten weten dat fans alvast niet lang meer hoeven te wachten, vanaf november is het voor eenieder mogelijk om via het Stadia-platform zijn favoriete games te spelen – de dienst zal ook in de Benelux verschijnen.

Google Stadia-Pro en Base

Je hoeft overigens niet per se te betalen voor Google Stadia, de gamedienst zal immers beschikbaar komen in een Pro en Base-variant. Kies je voor de gratis dienst, dan moet je allereerst nog wachten tot aan 2020. Daarnaast kan je dan streamen tot maximaal Full-HD en krijg je stereo geluid, in plaats van een 5.1-audioweergave en een 4K-resolutie voor de Pro-versie. Voorlopig moet je het bij zowel de Pro als Base-pakketten doen met een 60Hz-verversingssnelheid. Met zowel Stadia Pro als Stadia Base moeten gamers hun favoriete games aanschaffen; wordt een Stadia Pro-abonnement (tijdelijk) stopgezet, dan zal het altijd mogelijk zijn om de games (gratis) verder te spelen onder Stadia-Base.

Google Stadia - 2
Verander het dollar-teken naar de euro en je hebt het juiste bedrag.

Ben je er uit en wil je Stadia Pro uitproberen? Dan is het aan te raden om voor de ‘Founders Edition’-controller te gaan. In het pakket vind je onder andere de Stadia-controller, maar ook de Chromecast Ultra – die zal nodig zijn om games naar je televisie te streamen. Als laatste zal je drie maanden van de Stadia Pro-diensten gebruik kunnen maken, dat alles voor 129 euro. Een losse controller kost je bij de onthulling van Stadia in november alleen al 69 euro, tel uit je winst. Je hoeft overigens geen Stadia-controller in je bezit te hebben; de dienst biedt ook ondersteuning voor Xbox en PlayStation-controllers, evenals een toetsenbord en muis. Al zou de Stadia-controller wel ‘het beste werken’.

Game vanaf elk apparaat

Voor het spelen van games via Stadia moet je op de computer een Chrome-browser gebruiken. De zoekgigant laat niet weten of het ook mogelijk zal zijn om via andere browsers, zoals Firefox of een aangepaste versie van Chromium. Verder zal het vanaf de lancering mogelijk zijn om Stadia vanaf je telefoon te gebruiken, helaas zal dat de eerste tijd exclusief zijn aan Google’s Pixel 3 (XL) en 3A (XL). Als laatste kan je ook via je televisie Stadia gebruiken, daarvoor zal je de Chromecast Ultra voor aan je televisie moeten hangen. Wel belangrijk om rekening mee te houden is de minimale snelheid van je internetverbinding op 20Mbps moet liggen voor Full-HD, of op 35Mbps voor 4K-gamestreaming.

Google Stadia - 3
Google heeft de minimale wifisnelheden opgelijst voor de Stadia-Pro en Base-dienst.

Als je in november al aan de slag gaat met de Stadia-gamedienst, dan kan je kiezen uit 28 titels. Het zou onder andere gaan om titels zoals Doom Eternal, Metro Exodus, NBA 2K en Mortal Kombat 11. Het bedrijf heeft grote gameontwikkelaars zoals Bethesda, Electronic Arts en Rockstar games aan boord weten te halen – daarmee zou het project nog eens een succes kunnen worden. Nvidia bracht al eerder een soortgelijke dienst op de markt, Geforce Now, maar dat is nooit een succes gebleken. Google’s kansen worden echter geholpen door een veranderende industrie; steeds meer games worden namelijk al uit appwinkels gedownload. Het valt te hopen dat Google succesvoller zal zijn.