Nokia 2.2 - Android One

Nokia heeft een nieuw low-end toestel, boven de extreem goedkope Nokia 1 met Android Go. De Nokia 2.2 moet in alle voordelen van Android One voorzien, met low-end specificaties.

HMD Global heeft sinds het begin aangegeven te willen staan voor een schone versie van Android. In het eerste jaar betekende dit simpelweg een schone versie van Android, terwijl het zich sinds 2018 weet te profileren als een van de grootste fabrikanten van Android One-toestellen. Het gamma is in sommige gevallen, door de snelle lancering van nieuwe producten, moeilijk te volgen. Gelukkig is het Finse bedrijf in 2019 redelijk rustig van start gegaan. Op donderdag liet het bedrijf voor het eerst de Nokia 2.2 zien, een van de goedkoopste Android One-toestellen op de markt. Tegelijkertijd krijgt het toestel een soft- en hardware-ervaring die je enkel bij high-end toestellen zou verwachten.

Low-end Nokia 2.2

Intern krijg je uiteraard low-end onderdelen, het is duidelijk dat de Snapdragon 855 hier geen plaats zal nemen. HMD Global heeft voor de Nokia 2.2 gekozen voor chips van MediaTek, om precies te zijn gaat het hier om de Helio A22 SoC met vier ARM Cortex-A53 rekenkernen geklokt op 2,0GHz. Tezamen met de SoC is er 2- of 3GB RAM-geheugen aanwezig, met respectievelijk 16- of 32GB-opslaggeheugen. Het opslaggeheugen kan je overigens nog uitbreiden via een microSD-kaartje van maximaal 400GB. De batterij in de Nokia 2.2 heeft een capaciteit van 3.000 mAh en is op te laden via de microUSB-poort. Qua interne specificaties is het een normale low-end telefoon.

Nokia 2.2

Vanaf de buitenkant kijk je uiteraard nog naar een scherm. HMD heeft gekozen voor een 5,7-inch lcd-paneel met een resolutie van 720 x 1.520 (HD+). In de notch bovenaan het toestel vind je een 5MP-sensor terug, aan de achterkant zit er nog een enkele 13MP-sensor, prima voor de alledaagse foto’s. Wat het toestel echter zo speciaal maakt is de software: Android One. Waar je bij de meeste low-end toestellen blij mag zijn om überhaupt updates te ontvangen, zal de Nokia 2.2 voor minstens drie jaar lang updates ontvangen. In de richtlijnen van Google wordt omschreven dat er ten minste twee versie-upgrades plaats moeten vinden (Q en R), evenals drie jaar aan beveiligingspatches.

Prijzen en beschikbaarheid

De achterkant van het toestel is gemaakt van plastic ‘Nokia Xpress-covers’ die je gemakkelijk kan verwijderen. Daardoor zou je het toestel in de toekomst gemakkelijk kunnen voorzien van een nieuwe kleur. Over kleuren gesproken, de Nokia 2.2 verschijnt in Pink Sand, Ice Blue en Forest Green. Het toestel zal bij zijn release midden juni een adviesprijs meekrijgen van 119 euro. Een precieze datum voor de onthulling heeft HMD nog niet vrijgegeven. Prijzen van de covers zijn ook nog onbekend. Saillant detail van de cover: het nieuwste Android One-logo is ook eens aanwezig.