Huawei Matebook X Pro - 1

Huawei lanceerde in 2018 zijn eerste Matebook-laptops voor de Westerse-markten. Inmiddels zou het de ontwikkelingen hebben stopgezet, als gevolg van het handelsverbod met de Verenigde Staten.

Advertentie

Huawei zit in een lastig parket, de Chinese fabrikant is immers afgesloten van alle samenwerkingen met Amerikaanse leveranciers. In eerste instantie werden alleen de grootschalige gevolgen voor de smartphonedivisie breed uitgemeten; een groot aantal onderdelen uit Huawei-smartphones komen immers van Amerikaanse bodem. Daaropvolgend raakte bekend dat Microsoft de leveringen van zijn Windows 10-licenties aan Huawei had stopgezet. Inmiddels is bekend geworden dat Huawei al zijn projecten voor nieuwe notebooks stop zou zetten. Tot op heden verschenen vele modellen uit de Matebook-serie op de Europese markt, waaronder de recent vernieuwde Matebook X Pro (2019).

Stop op ontwikkeling Matebooks

Het gerucht over het einde van de ontwikkelingen, verscheen via het doorgaans goed geïnformeerde Taiwanese DigiTimes. In de rapportage wordt gesteld dat Huawei zijn leveranciers heeft gevraagd om de leveringen van onderdelen stop te zetten. Daarnaast zou Huawei de ontwikkelingen van een nieuwe Matebook-laptop stop hebben gezet. Het vermoeden gaat dat de Amerikaanse Entity List de nagel op de doodskist van het Matebook-project is. Door het handelsverbod is het voor Huawei zo goed als onmogelijk om nog een nieuwe laptop te maken of ontwikkelen. Huawei heeft immers geen Windows-software meer; daarnaast is het voor Intel verboden om processoren aan Huawei te leveren.

Microsoft is nooit officieel ingegaan op het gerucht dat het zijn software niet aan Huawei verkoopt, maar gezien de Entity List is de kans erg groot dat dit juiste informatie is. Huawei is er echter niet bij de pakken blijven zitten. Later dit jaar, of tegen begin 2020, zou het bedrijf een eigen desktopsoftware op de markt willen brengen, genaamd ‘Ark OS’. De fabrikant zou Ark OS op termijn ook op smartphones, televisies en smartwatches willen installeren. Of het ooit zover mag komen is nog onbekend. Trump liet kortgeleden nog weten dat ’alhoewel Huawei een gevaar is (…) het een onderdeel uit kan maken van een handelsverdrag met China’. Zo’n verdrag zou op korte termijn al besproken kunnen worden.

Advertentie