Chromium Edge Preview Windows 10

Gebruik je nog steeds Windows 7, 8 of 8.1? Dan kan je nu een testversie van Chromium Edge downloaden en de toekomstige browser ontdekken.

Microsoft heeft zijn op Chromium gebaseerde Edge browser nu ook beschikbaar gemaakt voor gebruikers van het Windows 7, 8 en 8.1 besturingssysteem. Dat kondigt het bedrijf aan in hun blog. Deze release komt er nadat de nieuwe browser al een tijdje wordt getest voor Windows 10 en MacOS. Wanneer de definitieve versie van de browser het daglicht zal zien, is nog niet geweten.

Chromium Edge Windows 7
Chromium Edge in Windows 7

Samen het grootste marktaandeel

Windows 10 dateert ondertussen al van midden 2015 en hoewel het wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem is met een marktaandeel van bijna 40 procent, krijgt het toch nog steeds aardig veel concurrentie te verduren van zijn voorgangers. Windows 7 heeft bijvoorbeeld een marktaandeel van 38,5 procent en Windows 8.1 nog zo’n 4,5 procent. Windows 8 is minder populair met 0,9 procent, maar samen hebben deze besturingssystemen dus een groter marktaandeel dan hun jongere broertje.   

Het afleveren van een werkende versie van Chromium Edge voor alle ondersteunde versies van Windows was altijd al het doel van Microsoft toen het met de ontwikkeling van de browser begon. Zo wil het ontwikkelaars de kans geven om eenvoudig op alle platformen te kunnen werken en hebben gebruikers steeds dezelfde ervaring, onafhankelijk van besturingssysteem.

Nog geen donkere modus

Veel verschillen zal je dus niet merken als je de Windows 10 versie van Chromium Edge al hebt uitgeprobeerd, maar als je nog een oudere versie van Windows gebruikt (we raden je aan om te upgraden) dan zal je de nieuwe browser nu dus eindelijk kunnen testen. Let wel dat dark mode momenteel nog niet beschikbaar is, maar de functie zou er weldra aan zitten te komen.

Wie Chromium Edge wil uitproberen, kan dat doen via het installatiebestand dat te vinden is in de Canary Channel-sectie op Microsoft Insider .