Huawei brengt nieuwe Kirin 810 midrange-SoC op de markt

Huawei heeft in 2018 enorm veel smartphones op de markt gebracht met de Kirin 710 SoC. Om hetzelfde te kunnen doen in 2019 brengt het nu een Kirin 810 SoC op de markt, aldus ITHome.

Als je naar de huidige midrange-smartphones van Huawei en Honor kijkt, dan zal één ding opvallen: ze maken allemaal gebruik van dezelfde SoC, de Kirin 710. Het is een System on a Chip die is gebakken op het 12nm-procedé. In het beginsel werd het gezien als een concurrent voor de Snapdragon 710 van Qualcomm. Pas toen de processor in telefoons verscheen, bleek dat de prestaties vergelijkbaar zijn met een Snapdragon 660 SoC. Inmiddels lijkt er een opvolger onderweg te zijn in de vorm van de Kirin 810. Deze processor zou gebakken zijn op TSMC’s 7nm-procedé en verschijnt mogelijk in de Huawei Nova 5 die recent is uitgelekt, evenals veel andere toekomstige midrange-smartphones.

Tweede Kirin op 7nm-procedé

Via ITHome is het bericht naar buiten gekomen dat Huawei producthoofd He Gang spreekt over een tweede 7nm-SoC. Daarmee zouden ze, volgens Gang, de eerste fabrikant zijn die twee processoren op het 7nm-procedé uitbrengt – uiteraard in de mobiele markt. Wat betreft de naamgeving laat ITHome vallen dat de tweede processor op het kleinere productieprocedé, als Kirin 810 in de boeken komt te staan. Qua processorontwerp zou de SoC twee snelle ARM Cortex A76-kernen bevatten en zes Cortex-A55 rekenkernen. Voor de grafische rekenkracht heeft Huawei ook bij het Britse ARM geshopt; daar zou het een Mali-G52 hebben uitgekozen voor de nieuwe processor.

Bron: ITHome / teaser voor de lancering van de Nova 5-serie.

Het is opvallend dat Huawei er nu al voor kiest om het 7nm-procedé in te zetten voor een midrange processor. Tot op heden werd dat procedé juist beperkt tot bijvoorbeeld de high-end Kirin 980 van HiSilicon, de Snapdragon 855 van Qualcomm en de A12 Bionic-chip van Apple. Of we in Europa binnenkort al kennis kunnen maken met de Kirin 810 is nog onbekend. In China zou Huawei zich al opmaken om op 21 juni de Nova 5-serie te presenteren. Het midrange-model zou de Kirin 810 bevatten, terwijl de Nova 5 Pro juist de Kirin 980 SoC gebruikt. Gezien Huawei niet met Google kan samenwerken voor ontwikkeling en certificatie, is het nog maar de vraag of Huawei de serie in Europa kan lanceren met de Play Store.

Nieuwe midrange-smartphones

Verder hebben we de Nova-serie al in geen jaren meer gezien in de Benelux. In de afgelopen jaren is de serie juist verwisseld voor de P Smart-telefoons, waarbij je momenteel kan kiezen uit de P Smart (2019) P Smart+ (2019) en de P Smart Z. Als Huawei de problemen met de Verenigde Staten op kan lossen, dan zullen we in de toekomst voldoende Huawei-smartphones zien met de Kirin 810 SoC. Tot die tijd is het slechts afwachten geblazen. Buiten Huawei en Honor-telefoons zal je de Kirin 810 SoC overigens niet vinden. Het bedrijf liet eerder weten dat het zijn processoren enkel voor intern gebruik maakt, om zo een technologische voorsprong te behouden op concurrentie als Qualcomm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business