Microsoft introduceert vernieuwde Windows Terminal-app

Het heeft jaren mogen duren, maar Microsoft maakt eindelijk tijd om de stokoude CMD-app aan te passen. Vanaf vandaag is de Windows Terminal-app in de Microsoft Store terug te vinden.

Als je momenteel je Windows Terminal-app opent (CMD) zal je zien dat deze er behoorlijk oud uitziet. Geen zorgen, het ligt niet aan jou, Microsoft heeft er echter in geen jaren naar omgekeken. Tot nu, want het bedrijf heeft per vandaag een ‘Fluent Design’-versie van de Terminal-app in zijn eigen appwinkel staan. Het is overigens niet de eerste keer dat Microsoft een bericht naar buiten komt over de nieuwe Terminal-app; de softwaregigant liet tijdens ontwikkelaarsconferentie Build de applicatie al zien. Nu de app breed beschikbaar komt, is het de perfecte applicatie van waaruit je CMD, PowerShell en WSL (Windows Subsystem for Linux) kan bedienen. Ook is er eindelijk support voor meerdere tabbladen.

Voor de doorgewinterde kern van Windows-ontwikkelaars was het eerder al mogelijk om Windows Terminal via Github te ‘compilen’. Gelukkig hoef je er nu niet zoveel moeite meer in te steken, de app is per direct te downloaden vanaf de Microsoft Store. Vanuit de appwinkel doorloop je een paar stappen, waarna de applicatie gereed is om te gebruiken. Het gaat nog niet om een stabiele versie van de Windows Terminal-app. Het is de eerste versie in een reeks van Developer Previews, zo laat Windows Terminal program manager Kayla Cinnamon weten. Cinnamon geeft verder aan dat in de winter een officiële onthulling plaats zal vinden voor versie 1.0 van de Windows Terminal.

Missende functionaliteiten

Aan de huidige versie van de Windows Terminal is ook nog wel te zien dat het gaat om een bèta. Er missen namelijk een aantal functionaliteiten, die eerder wel aangekondigd zijn. Zoals Microsoft al liet weten, biedt deze Terminal-app ondersteuning voor meerdere tabbladen. Daarnaast zal het in de toekomst mogelijk zijn om het thema aan te passen, zonder wijzigingen aan te moeten brengen in het JSON-bestand van de app. Met deze aanpassingen kan je bijvoorbeeld zelf een achtergrond instellen voor de Terminal; Microsoft biedt instructies voor het aanpassen van de bestanden. Op die manier kan je ook je gang gaan met emoji’s en het renderen van tekst via je GPU met DirectX. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business