MediaTek introduceert weinig vernieuwende Helio P65 SoC

MediaTek, een fabrikant die zich voornamelijk richt op midrange producten, heeft vandaag een nieuwe Helio P65 SoC gelanceerd – een midrange SoC die weinig vernieuwends te bieden heeft.

Vrij recent kondigde MediaTek nog zijn nieuwe 5G SoC aan, die later dit jaar moet concurreren met de high-end SoC’s van Qualcomm, HiSilicon en Exynos. Toch staat de Chinese fabrikant er niet om bekend dat zijn high-end SoC’s als zoete broodjes over de toonbank gaan. MediaTek moet het juist hebben van het (extreem verzadigde) midrange-segment. Tussen de bestaande Helio P60 en P70 is binnenkort nog een SoC terug te vinden, de Helio P65. In sommige aspecten lijkt de SoC op de P60, al zou de nieuwe processor wel een stuk sneller moeten zijn. Deze prestatieverbeteringen zijn in voornamelijk toe te schrijven aan het nieuwe ontwerp van de fysieke kernen, de ARM Cortex A75 en A55.

Helio P65 SoC

Het is goed te zien dat de Helio P60 al even meegaat, deze maakt namelijk nog gebruik van de oude ARM Cortex A53 en A73-chipdesigns. Voor de Helio P65 heeft MediaTek de overstap gemaakt naar de Cortex A55 en A75-designs. Daar blijft het niet bij, want er is geen gelijke verdeling meer tussen de fysieke rekenkernen. Bij de P60 heb je nog vier kernen per chipdesign (A53 en A73), maar bij de P65 heb je twee Cortex-A75 kernen, terwijl er juist zes zuinigere Cortex-A55 kernen aanwezig zijn. Voor de grafische rekenkracht doet MediaTek een stapje omlaag ten opzichte van de Mali-G72 gpu in de P60. Voor de P65 is er namelijk een Mali-G52 grafische chip aanwezig, zo schrijft MediaTek.

Het is duidelijk dat MediaTek zich met deze SoC niet heeft gericht op de grafische rekenkracht. In plaats daarvan is het juist goed te zien dat er een focus ligt op de verbetering van prestaties als er AI-taken uitgevoerd moeten worden, zoals bij het maken van foto’s. Door een verbeterde NPU (Neural Processing Unit), zou deze tot twee keer zo snel zijn in vergelijking met de NPU’s uit de vorige gen. De chipfabrikant geeft ook aan dat zijn NPU werkt met Google’s Android Neural Network-API. Om nog even terug te komen op de camera’s, er is namelijk bij de nieuwe chips ondersteuning voor twee 16MP-sensoren, of één 48MP-sensor om de trend van meer megapixels te blijven volgen.

‘Slechts eMMC 5.1-ondersteuning’

Vreemd genoeg missen er wel een aantal mogelijkheden uit deze chip, die we normaliter wel in een midrange SoC tegenkomen. Om te beginnen is er geen ondersteuning voor het opnemen van 4K-video. Voor het opslaan van videobestanden zal je het daarnaast moeten stellen met slomer eMMC 5.1-geheugen, in plaats van het veelgebruikte UFS-geheugen. Wat ook jammer is, is dat eMMC enkel in single-channel modus kan draaien. Uiteraard is het een midrange SoC, maar dat zijn nu juist opties die belangrijk zijn voor toekomstbestendige smartphones. Het is onbekend of we de P65-SoC ooit in Europa tegen gaan komen, of dat deze voornamelijk in Oosterse markten gebruikt zal worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business