Nieuws

Nederland wil in 2023 komaf maken met OV-chipkaarten

Het openbaar vervoer gebruiken in Nederland wordt binnenkort een stuk minder omslachtig. In 2021 wordt betalen met bankpas en smartphone mogelijk, de OV-chipkaart gaat uiteindelijk in 2023 op pensioen.

Als Belg (of andere toerist) in Nederland is het vaak even wennen aan de omslachtigheid van het openbaar vervoer. Waar we in België gewoon een sms’je kunnen sturen voor een geldig ticket, moet er in Nederland nog een fysieke OV-chipkaart worden gebruikt. Deze kaart moet je dus steeds op zak hebben bij het reizen en uiteraard dien je er ook voor te zorgen dat er genoeg saldo op de kaart staat (door er geld op te storten via een automaat).

De staatssecretaris voor Infrastructuur laat nu weten dat het OV-systeem inderdaad aan vervanging toe is. “Het is een duur systeem waarvan de technische ondersteuning in de toekomst onzeker is en bovendien draait op een eigen standaard waardoor andere betaalmiddelen (zoals een bankpas) dan de OV-chipkaart niet gebruikt kunnen worden voor betalingen in het OV,” schrijft ze. “Daarom is, in het belang van de reiziger, de voorkeur uitgesproken voor een eigentijds betaalsysteem.”

OV-chipkaart verdwijnt in 2023

Dat eigentijdse betaalsysteem komt er in 2021. Dan zou het mogelijk moeten zijn om het openbaar vervoer te betalen met een betaalmiddel dat je altijd al op zak hebt, zoals je bankpas of smartphone. In 2023 willen ze uiteindelijk het systeem met de OV-chipkaarten volledig uitschakelen. Ondanks het nieuwe systeem zou anoniem reizen ook mogelijk moeten blijven, maar het is nog niet duidelijk hoe dat zal worden uitgewerkt.

nederlandopenbaar vervoerovov-chipkaart

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN