Nieuws

Facebook, Instagram en WhatsApp: Wat ging er gisteren mis?

Had jij ook problemen met Facebook, Instagram en WhatsApp? De dienst werkte gisteren een tijdlang maar op halve kracht, wat voor chaos zorgde.

Fervente gebruikers van sociale media zullen het misschien wel gemerkt hebben: Facebook, Instagram en WhatsApp hadden gisteren tot laat in de avond verbindingsproblemen en zij die op de verschillende platformen aanwezig waren, kregen maar een deel van de verwachte content te zien. 

Wie gisteren besloot om even door een van de sociale netwerken te scrollen, dacht in eerste instantie waarschijnlijk dat zijn wifi-verbinding het niet goed deed. De meeste Instagram Stories laadden bijvoorbeeld wel, maar bij sommige kreeg men niets meer dan een zwart scherm en een resfresh-pijl te zien. In de feed zelf kwam je dan weer hier en daar witte vlakken tegen met daarin bepaalde termen gerelateerd aan de afbeelding.

Facebook AI plots zichtbaar

Deze termen leken misschien random, maar zijn in feite de woorden die de Facebook-AI gebruikt om afbeeldingen te classificeren in categorieën. Dat vertaalt zich dus in tags die aan de foto’s worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld: “Image may contain: cat, dog, human”. Dat lijkt misschien een beetje vreemd in deze tijden waarin privacy zo belangrijk is, maar Facebook doet dit met goede reden, namelijk om de verschillende diensten beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, zoals slechtzienden. Of Facebook deze informatie ook gebruikt voor advertenties, is niet volledig duidelijk. 

Tekstchat wel mogelijk

Naast afbeeldingen die niet goed werkten, waren er ook problemen met het verzenden van foto’s, video’s en zelfs spraakberichten. Tekstberichten werkten in de meeste gevallen nog wel. Facebook liet in een bericht aan persagentschap Reuters weten dat de problemen waren ontstaan tijdens een routine-onderhoud van enkele diensten. Ondertussen zou echter alles weer terug operationeel moeten zijn. Dat blijkt ook uit onderstaande tweet van Instagram. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business