Nieuws

Update: Tesla-medewerkers moeten in productie Model 3 stappen overslaan

Teslamedewerkers komen naar buiten met heel wat nieuwe onthullingen over hun werkgever. En ze zijn niet mals.

Elon Musk zijn geesteskind verkeert in slecht weer. Verschillende productiemedewerkers van de Amerikaanse autobouwer deden hun boekje open over de gang van zaken bij hun werkgever.

‘Cut corners’

Onder druk van de bedrijfsleiding worden de productiemedewerkers verplicht om hier en daar stappen over te slaan in het proces, zodat het bedrijf zijn productiedoeleinden kan behalen. Je Tesla Model 3 zou daarmee wel eens gewoon uit elkaar kunnen vallen.

Toiletpapier

Het is niet de eerste keer dat medewerkers van Tesla klagen. Eerder al gaven ze aan dat hun werknemer was gestopt met de aankoop van wc-papier omdat er simpelweg geen budget voor was. In de meeste gevallen ontkent Elon Musk dit soort aantijgingen.

Vandaag liggen de kaarten anders, CEO Musk moest toegeven dat de robots die de  Model 3 in elkaar steken minder goed kunnen volgen dan verwacht. Dat maakt dat er meer manuele arbeid bij komt kijken dan voorzien. Om daarin tegemoet te komen bouwde Tesla een nieuwe productieplaats, of zeg maar tent: GA4. En die tent heeft geholpen want Tesla behaalde overlaatst nog zijn productierecord.

‘De hel’

Productiemedewerkers van ‘de tent’ spreken van de hel. Overdag is het er verschrikkelijk warm en ’s nachts wordt het ijskoud. Ook klagen de werknemers dat ze tijdens de bosbranden in Californië constant vervuilde lucht naar binnen kregen. Ook zou de tent te maken hebben met lekkende daken en een muizeninvasie. Dat klinkt inderdaad als de hel. Je kan je afvragen hoe het bedrijf het zover heeft laten komen. Eerder deze maand nog behaalde hun Model 3 vijf sterren in de EuroNCAP-tests, zou het dan toch niet zo erg zijn als het lijkt?

Toch wel, lijkt ons. De medewerkers vertelden aan CNBC dat ze onderdelen met scheuren in niet mochten vervangen maar dat ze die provisorisch moesten aftapen. Die verklaringen worden bij CNBC ook bewezen met foto’s. Verder zouden de medewerkers cruciale stappen moeten overslaan waarbij de wagens bouten en moeren missen of waarbij bepaalde tests gewoon niet worden uitgevoerd.

Bron: CNBC. Op deze afbeelding zie je duidelijk hoe onderdelen simpelweg afgeplakt werden.

Update: In een reactie laat Tesla ons weten dat de geruchten over het overslaan van stappen in het productieproces en de slechte werkomstandigheden misleidend zijn en dat ze niet stroken met de realiteit. Verder beandrukt het bedrijf dat ze er alles aan doen om de werkomstandigheden bij Tesla aangenaam, leuk en veilig te houden. Het doel van Tesla is om een perfect veilige wagen af te leveren. Daarvoor heeft het dedicated teams die zich elke dag inzetten om de kwaliteit tijdens het productieproces te bewaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business