Nieuws

Meeluisteren zal kunnen uitgeschakeld worden op Facebook Portal

De apparaten van Facebook Portal zullen volgende maand een update krijgen voor de videocall features. Gebruikers zullen vanaf nu de optie krijgen om het meeluisteren van mensen uit te schakelen.

Dat meldde Facebook zelf tijdens de voorstelling van de tweede generatie Portal-apparaten. De Portal en de Portal Mini verschijnen op 15 oktober en de Portal TV op 5 november in Canada en de VS. De exacte releasedatum voor België is nog onbekend. De nieuwe Portal TV camera kan aangesloten worden aan de televisie, waarmee videocalls via je televisie mogelijk zullen zijn.

Vorige maand raakte bekend dat Facebook-medewerkers zonder medeweten van gebruikers meeluisterden naar audiofragmenten van de chatapplicatie Facebook Messenger. Dit nieuws zorgde voor heel wat ophef. Facebook stopte hier dan ook mee onmiddellijk na bekendmaking van het nieuws. Echter geeft Facebook zelf toe aan Bloomberg dat hun medewerkers nog steeds meeluisteren naar audiofragmenten van Hey Portal, de video-oproepapplicatie van de Portal-apparaten. Dit zullen zij blijven doen met apparaten van de tweede generatie.

Facebook zal in oktober wel een update uitvoeren van Portal. Dit zal gebruikers van Hey Portal de optie geven om het meeluisteren uit te schakelen. Of deze instelling standaard is ingesteld of handmatig moet ingesteld worden, is niet duidelijk. Het is wel bekend dat apparaten van de tweede generatie de update standaard zullen bezitten. Bezitters van een apparaat van de eerste generatie kunnen vanaf oktober Hey Portal dus een update geven.

Facebook belooft dat het enkel audiofragmenten zal beluisteren van gebruikers wie het meeluisteren niet hebben afgezet. Ook blijft de stopzetting van het beluisteren van Messenger-audiofragmenten behouden. Facebook voegt eraan toe dat ze enkel de fragmenten beluisteren om de spraaktechnologie te verbeteren. Aan deze praktijken maken Apple, Amazon, Microsoft en Google zich overigens eveneens schuldig voor het verbeteren van hun digitale assistenten.

Facebook Portal nog geen succes

Facebook lanceerde zijn eerste Portal apparaten in november vorig jaar, de Portal en de Portal Plus. Hiermee wilde Facebook in de voetsporen treden van Apple, Microsoft en Google. Er was echter veel scepticisme dat in een jaar waarin Facebook voortdurend in opspraak kwam omwille van privacy-schandalen, consumenten geen apparaat van ditzelfde bedrijf wilden hebben. Voorlopig lijkt die opvatting terecht. Facebook Portal zou slechts aan een marktaandeel van een procent komen. Hoewel Facebook zulke cijfers betwist, hebben ze hier nog geen tegenbewijs voor kunnen leveren. Met het uitbrengen van een tweede generatie Portal-toestellen toont Facebook alvast dat het de handdoek nog niet in de ring gooit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business