Nieuws

Ochtendgymnastiek met humanoïde robot Atlas

Op YouTube verscheen gisterenavond een opvallende video van Boston Dynamics. Daarin was te zien hoe de beruchte robot Atlas zijn beste gymnastiekkunsten demonstreerde.

Boston Dynamics werd opgericht in 1992 door Marc Raibert. Het bedrijf groeide uit tot één van de toonaangevende bedrijven binnenin de robotica-industrie. Sommige creaties van Boston Dynamics kregen een enorme bekendheid en groeiden zelfs uit tot internetmemes. De eerste robot van Boston Dynamics die deze eer te beurt viel, was de BigDog. Deze vierbenige robot werd gepresenteerd in 2005. Voor deze robot werd ook al vrij snel een praktisch nut gevonden. Hij wordt door het Amerikaanse leger ingezet om bagage te transporteren. Deze robot kreeg met de Spot-robot inmiddels al een verbeterde versie.

De bekendste robot uit het gamma van Boston Dynamics is wellicht Atlas. Deze robot wordt geklasseerd als een ‘humanoïde robot’ omdat diens bouw op het menselijk lichaam werd gebaseerd. Sinds 2013 al experimenteren de ingenieurs van Boston Dynamics om de loopmechanica van Atlas te verbeteren. Op een eerste praktische inzetting van Atlas is het nog even wachten. Maar toch entertaint de robot al jarenlang miljoenen mensen op het internet. De eerste video’s waarin Atlas leerde lopen, groeide in no time uit tot een internethit. De mechanica die de robot moet doen lopen, stonden op dit moment nog totaal niet op punt. Het resultaat was dat de robot er uitzag als een kind dat zijn eerste stappen leert zetten en constant omviel. Video’s van slecht functionerende robots groeiden de voorbije jaren uit tot een populaire meme. Op Reddit bestaan er zelfs pagina’s gewijd aan ‘Drunk Robots’.

Acrobatische sprongen

Ondertussen heeft Boston Dynamics al (letterlijk en figuurlijk) indrukwekkende stappen gezet met Atlas. De video’s zijn al lang niet meer zo lachwekkend. De laatste twee jaren verschenen er video’s waarop Atlas zonder al te veel problemen acrobatische turnoefeningen uitvoert. Zo plaatsten ze gisteren een video waarin Atlas koprollen en sprongen maakt waar nog veel mensen een puntje aan kunnen zuigen. We zijn dan ook zeer benieuwd om te zien hoe ver Boston Dynamics de loopmechanica van Atlas nog kan uitbreiden, en of de robot ooit een rol in de maatschappij zal kunnen vervullen. Tot die tijd krijgt hij van onze jury alvast een 9 voor de uitvoering en een 8 voor de landing.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business