Nieuws

Amazon zet grote samenwerking op poten omtrent spraaktechnologie

E-commercegigant Amazon gaat sterk inzetten op spraaktechnologie en werkt daarvoor samen met enkele grote namen zoals Sonos, BMW en Microsoft.

Het Voice Interoperability Initiative, zo noemt Amazon zijn nieuwe project waarmee het consumenten meer flexibiliteit en interoperabiliteit wil verschaffen op het vlak van spraaktechnologie. In onze contreien is vooral Google Assistant populair, maar Amazon heeft met Alexa ook een sterke positie in de wereld van de AI-spraakassistenten. Met dit initiatief gaat Amazon die positie versterken, aangezien het in zee gaat met nog meer dan 30 andere bedrijven.

Gebruiksgemak voor de consument

Het concrete doel van het Voice Interoperability Initiative is redelijk eenvoudig. De bedoeling is dat consumenten bij de aankoop van een toestel met spraakbesturing kunnen kiezen uit verschillende spraakassistenten en die afwisselend kunnen gebruiken. Dit wil bovendien ook zeggen dat het aantal toestellen met Alexa-integratie sterk zal toenemen.

Een lijst met verschillende partners van het Voice Interoperability Initiative staat in het officiële bericht, maar hier geven we alvast enkele grote namen: Sonos, Sony, Spotify, Bose, BMW, Microsoft, Orange en Logitech. Er zijn echter ook grote namen die ontbreken, zoals Apple en Samsung. Google staat momenteel niet bij op de lijst, maar heeft reeds aangegeven dat het zich graag zou willen aansluiten bij het initiatief.

In de praktijk zal je de verschillende spraakassistent op een apparaat kunnen oproepen met hun eigen “wake words”. Op dit moment is dit reeds mogelijk bij enkele toestellen die zowel Google Assistant als Amazon Alexa ondersteunen. Zo zijn er enkele hoofdtelefoons van JBL en Sony die beide assistenten ondersteunen en sinds kort geeft Sonos je ook de keuze tussen beide op zijn smart speakers. Het verschil is dat je hier moet kiezen tussen een van de spraakassistenten en ze niet door elkaar kan gebruiken. Door het Voice Interoperability Initiative wordt dat laatste dus wel mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business