Google heeft in alle stilte een app gelanceerd in de Play Store die automatisch auto-accidenten detecteert en eventueel noodnummers belt.

In de Verenigde Staten kunnen eigenaars van Google’s Pixeltoestellen vandaag al de nieuwe app Personal Safety downloaden. Concreet stelt de app vast wanneer een gebruiker betrokken is bij een auto-accident en zal ook automatisch noodnummers activeren en bellen.

Google lanceert in alle stilte

Het waren mensen van het gekende XDA-Developers die de nieuwe applicatie ontdekten in de Play Store. De Amerikaanse zoekmachinegigant heeft de nieuwe app dus wel degelijk in alle stilte gelanceerd.

De applicatie maakt gebruik van de locatie, sensoren en microfoongeluiden op het Pixeltoestel. Indien de applicatie merkt dat er iets gebeurd is, zal het een alarm afspelen op het maximumvolume en vraagt het de gebruiker om een actie uit te voeren. Indien de gebruiker niet reageert zal de applicatie zelf nooddiensten oproepen. Als je aanduidt dat je OK bent zal de applicatie voorstellen om toch eventueel een noodnummer te bellen. Je kan ook feedback geven indien er helemaal geen crash heeft plaatsgevonden.

Eigen noodnummers

Tot slot kan je ook je eigen ICE-nummers toevoegen. Zo kan de applicatie automatisch een bepaalde status naar je dichte vrienden of familie versturen om te laten weten hoe het met je gaat. Het lijkt wat op de nieuwe functie in Apple Watch waarbij deze een melding stuurt naar contacten als de gebruiker is gevallen.

Momenteel is Personal Safety enkel beschikbaar in de Verenigde Staten voor Pixeltoestellen. Vermoedelijk is dit een eerste test van Google en zal het bedrijf de applicatie verder uitrollen bij goede resultaten.