Nieuws

Elon Musk presenteert raket die mensen op Mars moet landen

Een glunderende Elon Musk heeft gisteren het prototype van de raket Starship officieel voorgesteld aan de pers. Die raket moet al over enkele jaren passagiers veilig naar Mars kunnen vervoeren.

De place to be zaterdagavond was Boca Chica in Texas. Daar is de private lanceerbasis van het ruimtetransportbedrijf SpaceX gevestigd. De CEO van SpaceX, niemand minder dan Elon Musk, riep er de pers bijeen om het prototype van de Starship voor te stellen.

De Starship is een kolossale raket van 50 meter hoog. Doordat de raket aan de buitenkant uit puur staal gebouwd is, is de raket alvast een spectaculair zicht. De onofficiële werknaam, die een soort inside joke werd bij SpaceX, ‘Big Fucking Rocket’ is zeker niet overdreven. De raket wordt voortgestuwd door drie gloednieuwe Raptor-engines, die SpaceX speciaal voor de Starship ontwikkelde. De ontwikkeling van de raket zou volgens geruchten om en bij de 5 miljard USD gekost hebben.

Nu het prototype gebouwd is, wil SpaceX volop overgaan tot de eerste testen. Over enkele maanden al zou de raket de eerste keer de atmosfeer in worden geschoten. De raket zou dan een hoogte van 20 kilometer moeten bereiken en dan – liefst in goede staat – weer landen in Texas. In 6 maanden al zou de raket een eerste baan rond de aarde moeten kunnen maken, en eind 2020 hopen ze bij SpaceX dat de raket veilig genoeg is om mensen te vervoeren. Maar laten we eerst afwachten hoe de eerste testen verlopen alvorens we onze tickets boeken…

Deze foto toont hoe massief de raket is. Afbeelding: SpaceX

Is there life on Mars?

In 2002 richtte Elon Musk SpaceX op met één grote droom: mensen op Mars krijgen. De Starship is dus het ultieme speeltje van Musk, die de droom moet waarmaken. Elon Musk is daar zelf zeer optimistisch over. De andere raketten van SpaceX Falcon en Dragon hebben hun eerste testen ook goed doorstaan. De Spaceship zou nog beter moeten zijn en op termijn Falcon en Dragon moeten vervangen.

Volgens Musk moet het zelfs al mogelijk zijn om in 2025 de eerste mensen naar Mars te vervoeren (en ze ook weer veilig en wel thuis te krijgen!). Het valt te hopen dat Musk deze plannen ook grondig uitzoekt en niet gewoon de concurrentie voor wil zijn. De ‘Space Race 2.0’ is immers volledig losgebarsten: naast SpaceX werken ook NASA (dat naast Mars ook zijn zinnen op Saturnus heeft gezet), Boeing, Virgin en Blue Origin aan een project om mensen naar Mars te vervoeren. Musk is wel één van de weinige die durft te ambiëren dit al voor 2030 te verwezenlijken. Ze kunnen misschien tegen dan Matt Damon vragen als testpersoon, die heeft immers al ervaring met op Mars wonen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business