Nieuws

Google scant gezichten daklozen onder valse voorwendselen

Google scant gezichten van mensen in de Verenigde Staten, zonder dat vooraf duidelijk wordt gemaakt aan deze personen wat exact de reden hierachter is.

Google en privacy, het is een huwelijk dat eigenlijk nooit van een leien dakje is gegaan. Van het meelezen in je mailtjes op Gmail, tot aan het meeluisteren in je woonkamer via Google Home; bij de Amerikaanse fabrikant moet je niet aankloppen als je iets geheim wil houden. Vandaag publiceert de New York Daily News een nieuw schandaal: Google scant gezichten van daklozen onder valse voorwendselen.

Google scant gezichten daklozen

Volgens het medium heeft Google een opdracht meegegeven aan de Amerikaanse tak van Randstad om werknemers foto’s te laten maken van daklozen en studenten. De deelnemers moesten een apparaat met een frontcamera in handen houden, waarna een foto van hun gezicht werd gemaakt. Hiervoor kregen de deelnemers 5 dollar. Er werd echter niet bijgezegd dat de werknemers in dienst van Google waren.

Een ander pittig detail is dat men ook niet wist dat hun gezicht werd gescand en opgeslagen voor de zoekgigant. Bij studenten werd verteld dat het om een selfiegame ging. Wat men tegen daklozen zei, is niet bekend. Deze doelgroep zou gekozen zijn omdat zij niet goed doorhadden waar ze aan deelnamen en ook minder snel de media zouden opzoeken met dit verhaal.

Medewerkers van uitzendbureau Randstad meldden verder dat er specifiek gezocht moest worden om mensen met een donkere huidskleur op te zoeken. Camerasystemen zouden moeite hebben met het herkennen van donkere gezichten.

Geen schoon verleden

Het is niet voor het eerst dat Google data verzamelt van gebruikers voor haar eigen gewin. Zo was al bekend dat het af en toe data vergaart om de gezichtsherkenning van de nieuwe Pixel-telefoons te verbeteren, of om de Google Assistent te verbeteren. Of de opdracht van Randstad te maken heeft met de te verschijnen Google Pixel 4, durven we op dit moment niet te zeggen. New York Daily News vroeg Google om een reactie, maar de fabrikant wilde niet ingaan op het bericht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business