Google verplicht snellaadstandaard bij Android-smartphones
Vrijwel elke fabrikant rust zijn of haar smartphones uit met een optie om snel opgeladen te worden. Denk bijvoorbeeld aan OnePlus, dat met haar Warp Charge 30 nieuwe snelheidsrecords verbreekt, of Samsung dat haar nieuwe Galaxy Note 10-serie laat snelladen. Sommige fabrikanten vertikken het echter om USB-C Power Delivery te ondersteunen, waardoor andere Android-opladers bijzonder traag jouw telefoon opladen. Met de nieuwe verplichte Android snellaadstandaard moet er een einde komen aan deze praktijken.
Google verplicht Android snellaadstandaard
De informatie valt te lezen in een document van Google, wat terecht is gekomen bij XDA Developers. De Power Delivery-standaard geldt voor alle smartphones die over een USB-C-poort beschikken en draaien op Android 9 of Android 10. Het document dateert van 3 september 2019, maar de richtlijnen lijken voor alle telefoons gelanceerd in 2019 te gelden.
USB Power Delivery is een open standaard voor snelladen. Desondanks vertikken veel fabrikanten het om deze standaard te ondersteunen, waardoor gebruikers voor maximale prestaties een oplader bij dezelfde fabrikant moeten gebruiken. Het plan van Google is overigens niet helemaal nieuw. Ten tijde van Android 7.0 Nougat, dat in 2016 het levenslicht zag, vertelde het ook al dat deze snellaadstandaard in de toekomst verplicht zou worden. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat.
De gevolgen voor fabrikanten die de instructies niet opvolgen, zijn niet mals: deze overtreders mogen geen gebruik meer maken van Google-diensten op hun telefoons. Dat dit gemis redelijk catastrofale gevolgen kan hebben, daarvoor hoef je alleen maar naar de Huawei Mate 30-serie te kijken.
Meer verplichtingen
Ook nieuw: Google verplicht naast de Android snellaadstandaard ook Digital Wellbeing bij Android-telefoons. Deze ingebouwde applicatie moet gebruikers inzicht geven in hun smartphonegebruik. Ook verplicht Google Family Link, een eveneens ingebouwde applicatie om ouders inzicht te geven in het gebruik van hun kroost.