Nieuws

Schietpartij in Oost-Duitsland was live te zien op Twitch

De dader van de schietpartij toonde de aanslag via een livestream op Twitch. En dat is jammer genoeg geen primeur.

Gisteren vond in de Oost-Duitse stad Halle een schietpartij plaats aan een synagoge. Daarbij kwamen twee personen om het leven. De Duitse politie vermoedt dat de aanslag vanuit antisemitische opvattingen gebeurde.

Livebeelden van de aanslag waren te zien op Twitch, het videoplatform van Amazon. De dader, een 27-jarige man, filmde zichzelf terwijl hij twee mannen doodschoot en (zonder succes) de synagoge probeerde binnen te dringen. Als afsluiter gaf hij nog een speech in de camera, gevuld met antisemitische uitspraken en het ontkennen van de Holocaust. De Duitse politie onderzoekt nog of de dader handlangers had. In de video op Twitch was enkel de dader zelf te zien.

Woordvoerders van Twitch hebben al gereageerd op het incident. Ze betreuren het enorm dat hun platform voor zulke doeleinden is gebruikt. Ze willen een zeropolitiek voeren tegen gewelddadige inhouden. Ze beloven dat ze elke repost van de video onmiddellijk zullen verwijderen, samen met de bijhorende accounts. Voorlopig is het nog wel onduidelijk hoeveel personen de video heeft weten bereiken, waardoor het moeilijk inschatten is hoe vaak de schietpartij nog kan opduiken. Volgens onderzoekers is de clip ook gedeeld op Telegram, waar gebruikers video’s kunnen versleutelen.

Christchurch

We hoeven niet lang na te denken waar de dader het idee vandaan haalde zijn acties te filmen. De dader van de aanslag in Christchurch toonde ook alles via Facebook Live. De man drong twee moskeeën binnen en bracht daarbij 51 mensen om het leven. Hoewel de initiële livestream maar door enkele mensen werd bekeken, werd de video na de aanslag in totaal nog 1,5 miljoen keer gedeeld op Facebook. Facebook kreeg hiervoor zware kritiek omdat de algoritmen de video’s niet van het platform konden verwijderen. Sindsdien neemt Facebook hier wel sterke maatregelen voor.

Bij Twitch zullen ze wellicht de komende dagen hun handen vol hebben met de nasleep van het incident. In ieder geval is het weer een spijtig voorval van hoe sociale media voor extremistische doeleinden kunnen misbruikt worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business