Nieuws

Google Maps krijgt stemassistent voor blinden

Google wil ook blinde mensen naar hun bestemming helpen. Het experimenteert met een stemassistent die hen waarschuwt voor obstakels.

Het is altijd een beetje onwennig om een bestemming te zoeken in een stad die je niet kent. Google Maps is voor ons dan stilaan een onmisbare hulpje geworden. Voor blinden is het vaak al helemaal geen evidente zaak. Google wil hen ook nu een handje helpen zodat zij niet altijd afhankelijk hoeven zijn van iemand die hen begeleidt.

In Amerika en Japan gaat het een nieuwe functie testen voor Google Maps. Dat schreef Wakana Sugiyama op de blog van Google. De vrouw is Business Analyst bij Google en heeft zelf ernstige gezichtsproblemen. Ze is ook zelf te zien in de YouTube-video die de functie aankondigt. Google wil een stemassistent introduceren in Google Maps speciaal voor blinden. Voorlopig zal ze enkel nog maar beschikbaar zijn in het Engels en Japans, maar een verdere uitrol in meerdere talen en landen valt te verwachten.

De functie kan in het instellingenmenu van Maps geactiveerd worden. In principe kan je door je mediavolume aan te zetten al wel aanwijzingen krijgen, maar voor een blinde volstaat ‘neem op het rondpunt de derde afslag’ niet echt. De assistent zal gedetailleerde info geven over de route. Zo verwittigt het de persoon als die niet meer de juiste kant zou opstappen of wanneer die een obstakel of druk kruispunt nadert.

Met deze extra functie wil Google zijn Maps-applicatie toegankelijk maken voor iedereen. Ze hopen vooral mensen met gezichtsbeperking het zelfvertrouwen geven om alleen over straat te wandelen. Wereldwijd hebben 36 miljoen mensen last van blindheid, en nog eens 217 miljoen van gezichtsbeperkende aandoeningen. Het siert Google alvast dat ze deze mensen niet in de kou laten staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business