Mocht je er nog aan twijfelen, dan is er daar nu geen reden meer voor. SpaceX zal nog in de eerste maanden van 2020 astronauten de ruimte in lanceren.

Elon Musk van SpaceX en Jim Bredenstine van NASA lijken alles weer te hebben bijgelegd. De laatste weken deelden ze elkaar via de media enkele sneren uit, maar dat heeft de samenwerking tussen beide organisaties niet beïnvloedt. Beide partijen spraken gisteren nogmaals hun vertrouwen uit in het gezamenlijke project om in 2020 een ruimtecapsule mét astronauten in de ruimte te lanceren.

Die capsule moet astronauten van NASA naar het ISS vervoeren. NASA is sinds 2011 gestopt met het ontwikkelen van eigen raketten. Het was sindsdien sterk afhankelijk van Russische raketten, die enorm duur waren voor NASA. Voor Bredenstine was het een prioriteit dat NASA opnieuw met Amerikaanse bedrijven zou samenwerken. Naast SpaceX is ook Boeing nog in de running.

“Elon en ik zijn het er over eens dat het voor NASA de hoogste prioriteit moet zijn om Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse raket vanaf Amerikaanse bodem te lanceren” Jim Berdenstine, NASA

“Bemande ruimtevaart is de reden dat SpaceX werd opgericht. Deze samenwerking met NASA is een droom die uitkomt voor ons.” Elon Musk, CEO SpaceX

Raketje komt zo

Eigenlijk was het voorzien dat SpaceX al veel vroeger astronauten zou vervoeren, in 2017 om exact te zijn. Maar het ‘Commercial Crew’ programma zoals het gedoopt werd, heeft wat vertraging opgelopen. Succesvolle tests met de capsules werden afgewisseld met catastrofes. In maart slaagde SpaceX er pas voor het eerst in een onbemande capsule naar het ISS en terug te lanceren. Een maand later explodeerde die capsule bij een routinetest. Ook nu moet er eind dit jaar nog een laatste test worden uitgevoerd, maar zowel SpaceX en NASA zijn er van overtuigd dat die zal slagen.

Starship

Het is lang niet het enige project waar SpaceX mee bezig is. Eind september presenteerde Elon Musk met veel trots zijn nieuwste speeltje: de Starship-raket. Deze massieve raket moet over enkele jaren in staat zijn mensen op Mars te landen. Tests met deze raket zullen ook volgend jaar volop starten. De raket is Musk’s laatste zet op het schaakbord van de ‘Race of the Mars’.

De massieve raket. Afbeelding: SpaceX

NASA’s beheerder Berdenstine uitte zijn kritiek bij die persvoorstelling via Twitter. Hij ergerde zich er aan dat Musk stond te glunderen naast de raket terwijl het project met NASA achterliep op schema. Zijn vraag richting SpaceX om hetzelfde enthousiasme te tonen als het gaat om een project waar de Amerikaanse belastingbetaler voor betaalt, was een duidelijk steek onder tafel richting Musk. Het leidde tot een verbaal duel in de media, maar die strijdbijl lijkt begraven. Berdenstine maakte gisteren tijdens de persconferentie wel duidelijk dat NASA enkel zijn astronauten met SpaceX meegeeft als hun veiligheid volledig kan gegarandeerd worden.