Nieuws

Duitsland houdt de deur open voor Huawei voor uitbouw 5G-netwerk

Ook in Duitsland maakt men zich volop klaar voor de overgang naar 5G. Ondanks druk vanuit de Verenigde Staten behoudt Duitsland Chinese technologie als een optie.

5G, het is een hype. Naties wereldwijd zijn bezig met de overgang van 4G- naar 5G-netwerken. Maar dat loopt niet altijd even vlot. In België voeren de Vlaamse en federale regering een hanengevecht uit over wie de leiding gaat nemen in de uitbouw van het netwerk. Ook in de Europese Unie is de weg nog lang. Uit een onderzoeksrapport opgedragen door de Europese lidstaten kwam de conclusie dat 5G-netwerken zeer kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf, mogelijk uitgevoerd door ‘statelijke actoren’.

Wie die statelijke actoren juist zijn, werd niet gespecifieerd, maar de kans is groot dat we deze in het Verre Oosten moeten zoeken. Anders dan in Europa is de technologie voor 5G in Azië wel gewoon aanwezig. Huawei is al enige tijd bezig met het uitrollen van 5G. Maar intussen weet je wel hoe ze daar in de Verenigde Staten over denken…

Huawei krijgt (nog) geen ‘nein’

Er zullen niet veel Europese landen de Verenigde Staten snel tegenspreken. En dat maakt de situatie alleen complexer. We hebben de technologie niet om 5G zelf te gaan ontwikkelen, dus zal het van buitenaf moeten komen. En voor 4G steunden heel wat landen op Chinese technologie van bijvoorbeeld Huawei.

Dat lijken ze in Duitsland maar al te goed te beseffen. Woordvoerder van de Duitse regering Steffen Seibert verklaarde dat Duitsland geen enkele beslissing rond 5G zal nemen zonder elke mogelijkheid eerst zelf te onderzoeken. De Duitse regering zal zijn eigen criteria hanteren om te oordelen of een 5G-netwerk voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zou Merkel zelf nog een artikel voorkomen hebben dat toegang voor Huawei zou ontzeggen.

Duitsland houdt hiermee duidelijk de deur open voor Huawei. En dat is toch wel een opmerkelijke middelvinger naar de Verenigde Staten. Duitsland is de vierde grootste economie ter wereld en heeft vanuit die positie veel invloed binnen de Europese Unie, zeker sinds het geplande ‘vertrek’ van het Verenigd Koninkrijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business