Nieuws

iOS Dark Mode: zoveel zuiniger is donkere modus

iOS Dark Mode is een van de nieuwe features die iOS 13 met zich meebrengt. Deze modus moet onder meer zuiniger zijn qua batterijduur.

We hebben er even op moeten wachten, maar ongeveer een maand geleden was het eindelijk zover: Apple lanceerde iOS Dark Mode, een speciale feature waarover iOS 13 beschikt. Deze ‘donkere modus’ zorgt ervoor dat de interface van iOS en diverse applicaties overschakelen van felle, witte tinten naar donkere zwarte en/of grijstinten.

iOS Dark Mode test

Het gloednieuwe iOS Dark Mode heeft onder meer als voordeel dat het bekijken van jouw scherm in de avonduren een stuk minder pijnlijk is voor je ogen. Een ander groot voordeel zit ‘m in de batterijbesparing; bij OLED-displays is zwart ook écht zwart, aangezien deze schermtechnologie individuele pixels aanstuurt. Ook grijsgekleurde pixels moeten energiezuiniger zijn dan witgekleurde exemplaren. YouTuber PhoneBuff zocht het voor ons uit.

In zijn iOS Dark Mode-test gebruikt hij twee iPhone 11 Pro-telefoons: eentje met het reguliere thema, en eentje met Dark Mode. Na 2 uur enkel en alleen chats versturen via de Berichten-app, zien we dat de iPhone met Dark Mode ingeschakeld slechts 12 procent aan batterijsap heeft verloren ten opzichte van 17 procent voor de reguliere versie. Na 2 uur Twitteren loopt het verschil op tot 15 procent.

Vervolgens worden er 2 uur lang in verticale modus YouTube-video’s afgespeeld. De donkere modus van YouTube is niet helemaal zwart, maar volgens Google zijn ook ‘donkerdere’ kleuren minder energie-eisend ten opzichte van felle kleuren. Dit blijkt te kloppen, aangezien aan het eind van deze test de iPhone 11 Pro met Dark Mode nog over 43 procent aan batterijsap beschikt, terwijl de andere ‘slechts’ 20 procent overheeft.

Aanzienlijk verschil

De laatste test met Maps maakt het helemaal bont. De iPhone 11 Pro zonder Dark Mode houdt het niet eens meer 2 uur vol; na ongeveer anderhalf uur zit er geen sap meer in de batterij, terwijl de iPhone met Dark Mode na twee uur nog maar liefst 30 procent in petto heeft.

Hoewel deze resultaten enkel op iOS én iOS-apps met Dark Mode behaald zijn, durven we te stellen dat Dark Mode voor Android ook energiezuiniger zal zijn ten opzichte van de reguliere modus. Extra handig om te weten als je voor langere tijd je telefoon niet kunt opladen gedurende een dag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business