Nieuws

Kwartaalcijfers Apple: meer omzet uit diensten, hardware kent terugval

Apple heeft mooie kwartaalcijfers kunnen voorleggen. Maar die verbloemen het feit dat de omzet van hardware achteruitgegaan is.

Apple is het volgende bedrijf dat zijn kwartaalcijfers voor de periode van 1 juli tot en met 30 september heeft bekendgemaakt. Globaal gezien scheppen die een heel mooi beeld, dat Apple dan ook met trots presenteert. De totale omzet bedroeg maar liefst 64 miljard dollar. Dat is 2% meer dan dat ze in het derde kwartaal een jaar geleden konden rapporteren. Dat maakt de zomer van 2019 op vlak van omzet de beste zomer ooit voor Apple.

Minder omzet uit hardware

Maar de kwartaalcijfers moeten altijd met de nodige nuance bekeken worden. Bedrijven proberen immers altijd de resultaten zo positief mogelijk voor te stellen om aandeelhouders te paaien. Een diepere analyse toont aan dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is voor Apple. De omzet die uit de verkoop van hardware gedraaid is, is er toch met bijna een miljard op achteruit gegaan. Al moeten we ook niet te negatief zijn: met 51,5 miljard dollar is die nog steeds hoog.

Het meest frappante verschil zat in de omzet gepuurd uit de verkoop van iPhones. De iPhone is nog steeds het topproduct van Apple, op zichzelf al goed voor de helft van de totale omzet. Dit kende in vergelijking met het zomerkwartaal van 2018 een daling van 3 miljard dollar. Ook de Mac kende een (weliswaar zeer lichte) terugval.

Ook niet alle hardware-producten van Apple doen het wat minder dit jaar. De omzet uit iPads kende een lichte stijging, en ook andere gadgets als de Watch en Homepod deden het goed. Maar het zijn vooral de diensten van Apple die de terugval van de iPhone het best compenseren. De omzet gedraaid uit diensten steeg afgelopen kwartaal tot 12,5 miljard dollar. Dat getal lag nooit eerder hoger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business